Skip to content

Igra angelov in netopirjev

Avtor: Aleš Čar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 1997
  • št. str.: 324
  • isbn: 9789616211062
  • cena: 8,35 EUR
  • leto izida: 1997
  • št. str.: 324
  • isbn: 9789612424466
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Glavna oseba Čarovega romanesknega prvenca je oče Faus, ki ga iz bolj ali manj mirnega duhov-niškega življenja iztrga skrivnostna femme fatale Nasja, ki povzroča pri otopelih prebivalcih zaspanega mesteca v kotlini hkrati zanimanje in odpor. Avtor prikaže bogato galerijo mojstrsko in plastično izoblikovanih figur, ki niso le abstraktno simbolične, ampak so usodno določene z eksistencialnimi, socialnimi, psihološkimi, psihoanalitskimi in celo »mitološkimi« koordinatami. Čar pripoveduje zgodbo o tem, kako se skušajo izviti iz teh koordinat in se jih odrešiti, v vrtinčastem dogajanju, ki se nenehno stopnjuje vse do intenzivnega, nekatarzičnega, odprtega konca s sklepnim akordom, ki odzvanja še dolgo po tem, ko smo roman odložili. Zato lahko zapišemo, da je na slovensko literarno prizorišče stopila že zelo izoblikovana in zrela pisateljska osebnost, ki je začela z Igro angelov in netopirjev ustvarjati kompleksen in čaren pisateljski univerzum.

Recenzije

»Čarov jezik je metaforično izredno bogat, domiseln in drzen, in čeprav gre za romaneskni prvenec, ni začetniško napihnjen. Njegov slog je kot vedno izpiljen, a vendarle drugačen, manj bernhardovski in bolj komunikativen, kot smo ga bili vajeni. Struktura romana je trdna, pripovedna tehnika predstavljanja istih dogodkov iz perspektiv različnih oseb pa jo notranje razgiba in hkrati zaključi samo vase. Dogajanje je z le redkimi izjemami strukturno in fabulativno lepo motivirano. Tako je Igra angelov in netopirjev vsekakor izjemno uspešen romaneskni prvenec. (Boštjan Resinovič)«

O avtorju

Aleš Čar (1971) je slovenski pisatelj, prevajalec in scenarist, ki je na Filozofski fakulteti v Ljubljani doštudiral primerjalno književnost. Sodi med vodilne prozaiste generacije, rojene v sedemdesetih letih 20. stoletja. V slogovno izbrušenih delih z opazno avtobiografsko komponento ubeseduje eksistencialno izkušnjo nove izgubljene generacije, ki jo zaznamujejo negotovost, odvisnost in občutek ujetosti.

 

Več o avtorju