Skip to content

Made in Slovenija

Avtor: Aleš Čar

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 190
  • isbn: 9786082232713
  • cena: 8,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 190
  • isbn: 9789612424190
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V najnovejši knjigi z naslovom Made in Slovenia Čar v petdesetih kratkih proznih tekstih, ki namesto iz naslovov rastejo iz citatov iz domačih medijev, z veliko mero senzibilnosti izrisuje življenje v Sloveniji danes. V obraz nam meče gospodarsko, socialno, kulturno, medijsko, politično itd. dogajanje v družbi, ki se zrcali v intimnih svetovih našega vsakdanjega življenja. Zgodbe se v kratkih, filigramsko natančnih lokih na dveh ali treh straneh razrastejo do nepričakovanih, celo šokantnih dimenzij, ki bralca skozi zadnja vrata vedno znova izstrelijo na realna tla. Čarjevo pisanje bralca prevzame, dogajanje ga zasvoji, zato je konec knjige v obliki vrnitve na prvo stran nekako logična in celo samoumevna.

Recenzije

»Aleš Čar je prvič opozoril nase z odmevnimi revijalnimi objavami kratke proze. Po dveh romanih (Igra angelov in netopirjev, Pasji tango) sta sledili dve odlični zbirki kratke proze (V okvari, Made in Slovenia). In če se je Čar v daljših formah osredotočal zlasti na socialni kontekst, je s premikom v kratkoprozno produkcijo predmet njegovega zanimanja predvsem intima. Rdeča nit zgodb iz zbirke V okvari (2003) je bilo razmerje med moškim in žensko, izrisano na ozadju depresivne urbanosti. Pa ni šlo za enoličen niz variacij na temo ljubezni, saj slednja ni bila neki romantičen privid, nasičen s klišeji in moraliziranjem, pač pa je bila najpogosteje podvržena zagatam banalnosti, strastem in nasladam. Pisanje, ujeto med platnici Čarove najnovejše knjige s potrošniškim naslovom, je prijetno presenečenje, ki bi ga zvrstno še najlaže opredelili kot skice precej kratkega obsega, s preprosto notranjo formo, brez osrednje zgodbe z začetkom, sredino in koncem. Fragmentarnost in omejenost na drobni dogodek pa imata močan nasprotni pol; vsako črtico namreč uvaja kratek citat, prepisan iz elektronskih in tiskanih medijev v letu 2006. Ti navedki (enkrat gre za ptičjo gripo, drugič za primer Plut, tretjič za spletne igre, ki uporabnikom omogočajo drugo življenje) nudijo snov za nadaljnjo literarno obdelavo, ki je po pravilu posejana z drobnimi detajli, ki služijo kot vezivno tkivo in bralcu dajejo občutek pripovedne čvrstosti. Domiselne prispodobe tega izrazito iz notranje perspektive uzrtega sveta ustvarjajo prav posebno ozračje, ki ne pušča prostora za tragične razplete. (Eva Vrbnjak, Bukla)«

O avtorju

Aleš Čar (1971) se je rodil v Idriji. Za svoj prvi roman Igra angelov in netopirjev je v letu 1998 prejel nagrado za najboljši prvenec zadnjih dveh let. Njegov drugi roman Pasji tango je bil leta 2000 predlagan za Delovo nagrado kresnik, leta 2003 pa je izdal svojo prvo zbirko kratke proze V okvari, ki mu je naslednje leto prinesla nominacijo za nagrado Prešernovega sklada.

Več o avtorju