Skip to content

O znosnosti

Avtor: Aleš Čar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 257
  • isbn: 9789612423889
  • cena: 29,00 EUR
  • isbn: 9789612425982
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Aleš Čar je ljubljenec slovenskega bralstva, pa tudi kritiške javnosti. Posebej je ta težko pričakovala izid njegovega novega romana O znosnosti, ki prihaja po enajstletnem romanesknem premoru. Roman je kronika neke družine skozi tri generacije, s čimer seveda odstira tudi historični kontekst 20. stoletja, po drugi strani pa intimni kontekst in odnose med posamezniki znotraj družinskega debla. V ospredju je Star foter, ki gre skozi štiri različne vojske, zastave in uniforme. Ko se morije končajo in misli, da je pred njim mirno življenje, pa se šele začne polje problemov, izzivov in ljubezni na intimni družinski ravni, ki kot izjemno izdelane vpelje tudi like njegovih petih hčera. Fotrova prva hčerka dokaže, da ljubezen lahko zgradi hišo, vendar se »zlata kletka«, ki naj bi dala streho trem generacijam družinske ljubezni, začne hitro spreminjati v »peklensko past«. Najvišja umetnost nenadoma ni več sreča, ki se vedno znova izkaže za iluzijo, temveč preprosta in do konca človeška – znosnost.

Recenzije

»Če je Čar sam dejal, da je roman ustvarjal zelo dolgo in zelo počasi, z užitkom, velja za bralca samo zadnji del stavka: roman bo prebral z užitkom, vendar na mah! Vesna Paradiž, Bukla Slogovno čarno izpisan roman, naravnost, kar besedno kamenjanje. Grega Kališnik, Nedelo Čaru uspeva iz vsakršnih pripetljajev splesti tkanje, ki je resda določeno povsem lokalno, vendar glasno govori vse bistveno o ponorelem svetu vojn in drugega nasilja.«
-(Igor Bratož, Delo).

O avtorju

Aleš Čar (1971) se je rodil v Idriji. Za svoj prvi roman Igra angelov in netopirjev je v letu 1998 prejel nagrado za najboljši prvenec zadnjih dveh let. Njegov drugi roman Pasji tango je bil leta 2000 predlagan za Delovo nagrado kresnik, leta 2003 pa je izdal svojo prvo zbirko kratke proze V okvari, ki mu je naslednje leto prinesla nominacijo za nagrado Prešernovega sklada.

Več o avtorju