Skip to content

In si tu

Avtor: Andrej Morovič


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 207
  • isbn: 9789612422684
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Morovič slovi po bohotnem in novatorskem jeziku, njegova proza pa se z naglim pulzom vali skozi urbano džunglo. Morovič se v novi knjigi predstavlja v drugačnem tonu. Jezik je manj vihrav, lega bolj molovska. Če smo v uvodni zgodbi še v Ameriki, se preko jadranskega otoka vse bolj pogrezamo v Saharo. Morovičeva proza dobi počasnost in navidezno brezkončnost puščave, vse skupaj deluje nekako tako, kot da bi se Čehov znašel v puščavi, stoletje za svojim časom. Junak zadnje zgodbe, nekako v zadnjem krogu tega vrtoglavega izstopa iz urbanega, civiliziranega in kar je še tega, se že sprijazni s smrtjo. Toda – in tukaj je Moro brez dvoma stari Moro – spet se zgodi presenetljivi obrat, življenje sploh še ni reklo zadnje besede. In si tu. Ali kot bi rekli Dalmatinci: Šta je, tu je. Morovič nas z roko preciznega opazovalca popelje na notranji rob globalnega sveta in njegove dialektike, popelje nas v samo srce praznine, ko se mora po vseh prividih končno spet vse pokazati v avtentični luči. Večni iskalec, popotnik skozi urbani in puščavski vek.

Recenzije

»Nova zbirka kratkih zgodb plodovitega pisatelja, ki smo ga pred kratkim brali v romanih Progres in Seks, ljubezen in to, je znova tipično njegova, pa čeprav za odtenek bolj umirjena. Zdi se, da avtor prilagaja ritem glede na pokrajino, kjer se odvijajo zgodbe. Tako je junak prve zgodbe zmeden in nagnjen k hipnim odločitvam (Amerika), naslednja zgodba je polna temperamenta in velike mere erotike (Jadran), potem pa se ritem umiri in se prilagodi novemu okolju (Afrika). Iz slogovno dognanih zgodb se zrcalita avtorjevo poznavanje družbenopolitičnih razmer na črni celini in njegova očaranost nad brezmejnimi puščavami. »Porcija« kratke proze, ki vztrajno izstopa iz kalupov klasične otopelosti. Jure Preglau«

O avtorju

Andrej Morovič (1960, Ljubljana) je pisatelj, reportažni novinar, fotograf in organizator kulturnih dogodkov in festivalov. Njegova dela so uvrščena v več kot deset domačih in tujih proznih antologij. Leta 1987 je prejel nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma in leta 1992 nagrado Zlata ptica.

Več o avtorju