Skip to content

Vladarka

Avtor: Andrej Morovič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 1997
  • št. str.: 216
  • isbn: 9789616211031
  • cena: 8,35 EUR

O knjigi

V Vladarki se avtor znova vrača k svojim znanim temam iz sodobnega, urbanega življenja. Izvirni prostori njegovega ustvarjalnega interesa so mnogim povprečnim očem skriti in odmaknjeni svetovi umetniških scen, prostitucije, dilerjev, kriminala ... Morovič svoj pogum in obvladovanje teme dodatno zaostri z vpeljavo prvoosebne pripovedovalke, kar pa bralca niti za trenutek ne zmoti, prej prepriča. Posluh za realnost, ki seveda dobi svojo umetniško podobo, in živahna napetost pripovedovanja, začinjena s povsem avtentičnim, »morovičevskim« jezikom, pa sta gotovo tisti značilnosti pisanja, ki znata pritegniti bralčevo pozornost.

Recenzije

»Ljubljana, 20. marca - KULTURA/LEPOSLOVJE/MOROVIČ Najmlajša slovenska (študentska) založba Beletrina je uspela v svoj ambiciozno zastavljen program izdajanja domače in prevodne literature vključiti obetavna nova imena slovenske proze, poleg novega odkritja Dušana Merca tudi Andreja Moroviča, ki v novem romanu, prvem po štirih letih, z naslovom Vladarka, pisanem v prvi in ženski osebi, posega v umetniške in druge scene sodobnega urbanega okolja. Po besedah vodje založbe Mitje Čandra gre v berljivem, igrivo in lahkotno pisanem besedilu v klasični romaneskni shemi tudi za globljo razsežnost in sporočilo romana, ki ga bo razbral pozornejši bralec; avtor pa je v Vladarki presenetil tudi z odpiranjem metafizičnih razsežnosti in razmišljanji o smrti in minevanju, torej z nadrealističnimi potezami pisanja. (www.sta.si)«

O avtorju

Andrej Morovič (1960, Ljubljana) je pisatelj, reportažni novinar, fotograf in organizator kulturnih dogodkov in festivalov. Njegova dela so uvrščena v več kot deset domačih in tujih proznih antologij. Leta 1987 je prejel nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma in leta 1992 nagrado Zlata ptica.

Več o avtorju