Skip to content

Kar je odnesla reka, kar je odnesel dim

Avtor: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612424633
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612841355
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V prvem desetletju 13. stoletja je Wolfram iz Eschenbacha napisal najslavnejše delo nemške srednjeveške književnosti, ep Parzival. V njem je v zgodbo prelil mitološko motiviko kralja Arturja, vitezov okrogle mize in junaka, ki išče sveti gral. V epu izvemo, da izvira Parzivalov rod po očetovi liniji iz Hajdine pri Ptuju, Hajdina daje ime njegovemu staremu očetu Gandinu. Kaj se je pred več kot osemsto leti dogajalo med Ptujem in Rogatcem, ko je na Ptujskem gradu gospodoval znameniti Friderik III., ki bi skoraj zajel še bolj znamenitega angleškega kralja Riharda Levjesrčnega? Ko so ob vazalih različnih cerkvenih in posvetnih vladarjev in njihovih podložnikih področje naseljevali tudi svobodni potomci Karantancev? Kaj je doživel na Štajerskem frankovski pesnik, da je te kraje za vse večne čase prelil v slavni ep?

Recenzije

»Roman s podnaslovom »Zgodba iz srednjega veka« je tretja knjiga, ki je izšla v okviru projekta Zapisani v Ptuj. Dogaja se na Ptujskem gradu, kjer je v začetku 13. stoletja gospodoval Friderik III. Njegov vojaški poveljnik je Anglež Viljem – skrivnostni mož, ki je na Ptuju ostal po tem, ko so ga Friderikovi možje ujeli. Viljem je bil namreč eden od templarjev, ki so se skupaj z Rihardom Levjesrčnim iz križarskih vojn prek Kranjske vračali domov v Anglijo. Avtor s spretnim kombiniranjem zgodovinskih dejstev in fikcije opiše življenje v srednjem veku tako v naših deželah kot tudi v Evropi. Vsekakor privlačno branje za vse, ki jih zanima zgodovina. Majda Peklaj«

O avtorju

Jani Virk (1962, Ljubljana) je pisatelj in prevajalec. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je doštudiral primerjalno književnost in nemščino, na nemščini je kasneje doktoriral s temo srednjega veka v literaturi in filmu. V mladosti je bil državni smučarski reprezentant, med študijem se je preživljal kot trener smučanja, novinar in s priložnostnimi deli v tujini. mdr. Nekaj let je živel kot svobodni pisatelj in urednik literarnih revij, med leti 1991-1994 je bil časopisni urednik, od leta 1994 pa je zaposlen na TV Slovenija, zadnja leta urednik Igranega programa. Izdal je sedemnajst avtorskih knjig, prevaja iz nemščine, je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov. Po eni od njegovih zgodb je bil na začetku devetdesetih let posnet film Vaški učitelj. Za zbirko kratkih zgodb Pogled na Tycho Brahe je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada. Njegove knjige so v prevodu izšle v Avstriji, Mehiki, Srbiji, na Poljskem ter na Hrvaškem. Jaka in Vane, zgodba iz osemdesetih je njegov deseti roman.

Več o avtorju