Preskoči na vsebino

Kar je odnesla reka, kar je odnesel dim

Avtor: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612424633
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612841355
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V prvem desetletju 13. stoletja je Wolfram iz Eschenbacha napisal najslavnejše delo nemške srednjeveške književnosti, ep Parzival. V njem je v zgodbo prelil mitološko motiviko kralja Arturja, vitezov okrogle mize in junaka, ki išče sveti gral. V epu izvemo, da izvira Parzivalov rod po očetovi liniji iz Hajdine pri Ptuju, Hajdina daje ime njegovemu staremu očetu Gandinu. Kaj se je pred več kot osemsto leti dogajalo med Ptujem in Rogatcem, ko je na Ptujskem gradu gospodoval znameniti Friderik III., ki bi skoraj zajel še bolj znamenitega angleškega kralja Riharda Levjesrčnega? Ko so ob vazalih različnih cerkvenih in posvetnih vladarjev in njihovih podložnikih področje naseljevali tudi svobodni potomci Karantancev? Kaj je doživel na Štajerskem frankovski pesnik, da je te kraje za vse večne čase prelil v slavni ep?

Recenzije

»Roman s podnaslovom »Zgodba iz srednjega veka« je tretja knjiga, ki je izšla v okviru projekta Zapisani v Ptuj. Dogaja se na Ptujskem gradu, kjer je v začetku 13. stoletja gospodoval Friderik III. Njegov vojaški poveljnik je Anglež Viljem – skrivnostni mož, ki je na Ptuju ostal po tem, ko so ga Friderikovi možje ujeli. Viljem je bil namreč eden od templarjev, ki so se skupaj z Rihardom Levjesrčnim iz križarskih vojn prek Kranjske vračali domov v Anglijo. Avtor s spretnim kombiniranjem zgodovinskih dejstev in fikcije opiše življenje v srednjem veku tako v naših deželah kot tudi v Evropi. Vsekakor privlačno branje za vse, ki jih zanima zgodovina. Majda Peklaj«

O avtorju

Jani Virk (1962, Ljubljana) je pisatelj in prevajalec. Za zbirko kratkih zgodb Pogled na Tycho Brahe je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada. Po njegovi zgodbi »Vaški učitelj« je bil na začetku devetdesetih let posnet film. Njegova dela so prevedena v več jezikov, med drugim v nemščino, angleščino, španščino, poljščino ter hrvaški in srbski jezik.

Več o avtorju