Skip to content

Kar je odnesla reka, kar je odnesel dim

Avtor: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612424633
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612841355
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V prvem desetletju 13. stoletja je Wolfram iz Eschenbacha napisal najslavnejše delo nemške srednjeveške književnosti, ep Parzival. V njem je v zgodbo prelil mitološko motiviko kralja Arturja, vitezov okrogle mize in junaka, ki išče sveti gral. V epu izvemo, da izvira Parzivalov rod po očetovi liniji iz Hajdine pri Ptuju, Hajdina daje ime njegovemu staremu očetu Gandinu. Kaj se je pred več kot osemsto leti dogajalo med Ptujem in Rogatcem, ko je na Ptujskem gradu gospodoval znameniti Friderik III., ki bi skoraj zajel še bolj znamenitega angleškega kralja Riharda Levjesrčnega? Ko so ob vazalih različnih cerkvenih in posvetnih vladarjev in njihovih podložnikih področje naseljevali tudi svobodni potomci Karantancev? Kaj je doživel na Štajerskem frankovski pesnik, da je te kraje za vse večne čase prelil v slavni ep?

Recenzije

»Roman s podnaslovom »Zgodba iz srednjega veka« je tretja knjiga, ki je izšla v okviru projekta Zapisani v Ptuj. Dogaja se na Ptujskem gradu, kjer je v začetku 13. stoletja gospodoval Friderik III. Njegov vojaški poveljnik je Anglež Viljem – skrivnostni mož, ki je na Ptuju ostal po tem, ko so ga Friderikovi možje ujeli. Viljem je bil namreč eden od templarjev, ki so se skupaj z Rihardom Levjesrčnim iz križarskih vojn prek Kranjske vračali domov v Anglijo. Avtor s spretnim kombiniranjem zgodovinskih dejstev in fikcije opiše življenje v srednjem veku tako v naših deželah kot tudi v Evropi. Vsekakor privlačno branje za vse, ki jih zanima zgodovina. Majda Peklaj«

O avtorju

Jani Virk (1962) je pisatelj, pesnik, urednik in prevajalec. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je doštudiral primerjalno književnost in nemščino, na nemščini je kasneje doktoriral s temo srednjega veka v literaturi in filmu. Med letoma 1988 in 1989 je bil glavni urednik časnika Slovenec, kasneje pa se je zaposlil na RTV Slovenija, kjer je najprej deloval kot urednik kulturnih oddaj, od leta 1997 je bil urednik dokumentarnih oddaj, od leta 2005 pa odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov. Izdal je sedemnajst avtorskih knjig, prevaja iz nemščine, je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov. 

Več o avtorju