Preskoči na vsebino

Ljubezen v zraku

Avtor: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 186
  • isbn: 9789612422479
  • cena: 19,99 EUR
  • leto izida: 2009
  • št. str.: 186
  • isbn: 9789612424152
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Kompleksna tematizacija iskateljstva in ljubezni v kombinaciji s prirojenim darom za pripovedovanje je še enkrat karta, na katero Jani stavi z romanom Ljubezen v zraku. Protagonist je ločenec srednjih let, samohranilec, učitelj glasbe, pristaš Santane in Márqueza, ujetnik lastne razdvojenosti – in v tej dvojnosti na usoden način utemeljen –, ki mu edino neuničljivo sonce predstavlja hčerka Ula. Njegovi poskusi uresničevanja ljubezni, opotekanja od ene telesne združitve z žensko do druge, ki ga v zaključku pripeljejo v mehiško Tequilo, se izkazujejo za nekaj negotovega, izmuzljivega, tako kot ljubezen, ki je v zraku, kot slutnja, napoved.

Recenzije

»Nisem pridigar, samo zgodbar,« je rekel Virk, sedaj že dolgoletni urednik kulture na nacionalni televiziji, drugače pa pisatelj eksistencialističnih del s sodobno družbeno problematiko, ob svojem prejšnjem romanu Aritmija izpred petih let, v katerem je na pot samospoznavanja pognal Klemna J., poročenega šefa oglaševalske agencije, ki se mu življenje vrti med divjim delovnim tempom in nenehnimi seksualnimi avanturami z ljubico ter priložnostnimi lahkimi dekleti. Tokrat je v ospredju Blaž, rahlo upehani glasbenik v štiridesetih letih, žrtev globalizma, zaradi katerega mu je žena ušla z deset let mlajšim angleškim podjetniškim svetovalcem, malce otopeli nostalgik, ki v isti sapi omenja Santano in Marqueza ter sanja o mehiškem potovanju. Kljub temu da živi s hčerko, ga to pretirano ne ovira pri njegovih romantičnih zapletih z ženskami, vezanimi na različne načine, in poskusih ljubezenskih razmerij, ki bi se lahko prevesila v nekaj resnejšega … ali pa tudi ne. Roman o tem, da ti lahko življenje spremeni en sam, v pravem trenutku izrečen stavek, in hkrati delo o tem, da se nič ne spremeni, če ne poskušaš nič spremeniti. Samo Rugelj«

O avtorju

Jani Virk (1962, Ljubljana) je pisatelj in prevajalec. Za zbirko kratkih zgodb Pogled na Tycho Brahe je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada. Po njegovi zgodbi »Vaški učitelj« je bil na začetku devetdesetih let posnet film. Njegova dela so prevedena v več jezikov, med drugim v nemščino, angleščino, španščino, poljščino ter hrvaški in srbski jezik.

Več o avtorju