Skip to content

Ljubezen v zraku

Avtor: Jani Virk


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 186
  • isbn: 9789612422479
  • cena: 19,99 EUR
  • leto izida: 2009
  • št. str.: 186
  • isbn: 9789612424152
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Kompleksna tematizacija iskateljstva in ljubezni v kombinaciji s prirojenim darom za pripovedovanje je še enkrat karta, na katero Jani stavi z romanom Ljubezen v zraku. Protagonist je ločenec srednjih let, samohranilec, učitelj glasbe, pristaš Santane in Márqueza, ujetnik lastne razdvojenosti – in v tej dvojnosti na usoden način utemeljen –, ki mu edino neuničljivo sonce predstavlja hčerka Ula. Njegovi poskusi uresničevanja ljubezni, opotekanja od ene telesne združitve z žensko do druge, ki ga v zaključku pripeljejo v mehiško Tequilo, se izkazujejo za nekaj negotovega, izmuzljivega, tako kot ljubezen, ki je v zraku, kot slutnja, napoved.

Recenzije

»Nisem pridigar, samo zgodbar,« je rekel Virk, sedaj že dolgoletni urednik kulture na nacionalni televiziji, drugače pa pisatelj eksistencialističnih del s sodobno družbeno problematiko, ob svojem prejšnjem romanu Aritmija izpred petih let, v katerem je na pot samospoznavanja pognal Klemna J., poročenega šefa oglaševalske agencije, ki se mu življenje vrti med divjim delovnim tempom in nenehnimi seksualnimi avanturami z ljubico ter priložnostnimi lahkimi dekleti. Tokrat je v ospredju Blaž, rahlo upehani glasbenik v štiridesetih letih, žrtev globalizma, zaradi katerega mu je žena ušla z deset let mlajšim angleškim podjetniškim svetovalcem, malce otopeli nostalgik, ki v isti sapi omenja Santano in Marqueza ter sanja o mehiškem potovanju. Kljub temu da živi s hčerko, ga to pretirano ne ovira pri njegovih romantičnih zapletih z ženskami, vezanimi na različne načine, in poskusih ljubezenskih razmerij, ki bi se lahko prevesila v nekaj resnejšega … ali pa tudi ne. Roman o tem, da ti lahko življenje spremeni en sam, v pravem trenutku izrečen stavek, in hkrati delo o tem, da se nič ne spremeni, če ne poskušaš nič spremeniti. Samo Rugelj«

O avtorju

Jani Virk (1962) je pisatelj, pesnik, urednik in prevajalec. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je doštudiral primerjalno književnost in nemščino, na nemščini je kasneje doktoriral s temo srednjega veka v literaturi in filmu. Med letoma 1988 in 1989 je bil glavni urednik časnika Slovenec, kasneje pa se je zaposlil na RTV Slovenija, kjer je najprej deloval kot urednik kulturnih oddaj, od leta 1997 je bil urednik dokumentarnih oddaj, od leta 2005 pa odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov. Izdal je sedemnajst avtorskih knjig, prevaja iz nemščine, je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov. 

Več o avtorju