Skip to content

Ljubezen v zraku

Avtor: Jani Virk


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 186
  • isbn: 9789612422479
  • cena: 19,99 EUR
  • leto izida: 2009
  • št. str.: 186
  • isbn: 9789612424152
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Kompleksna tematizacija iskateljstva in ljubezni v kombinaciji s prirojenim darom za pripovedovanje je še enkrat karta, na katero Jani stavi z romanom Ljubezen v zraku. Protagonist je ločenec srednjih let, samohranilec, učitelj glasbe, pristaš Santane in Márqueza, ujetnik lastne razdvojenosti – in v tej dvojnosti na usoden način utemeljen –, ki mu edino neuničljivo sonce predstavlja hčerka Ula. Njegovi poskusi uresničevanja ljubezni, opotekanja od ene telesne združitve z žensko do druge, ki ga v zaključku pripeljejo v mehiško Tequilo, se izkazujejo za nekaj negotovega, izmuzljivega, tako kot ljubezen, ki je v zraku, kot slutnja, napoved.

Recenzije

»Nisem pridigar, samo zgodbar,« je rekel Virk, sedaj že dolgoletni urednik kulture na nacionalni televiziji, drugače pa pisatelj eksistencialističnih del s sodobno družbeno problematiko, ob svojem prejšnjem romanu Aritmija izpred petih let, v katerem je na pot samospoznavanja pognal Klemna J., poročenega šefa oglaševalske agencije, ki se mu življenje vrti med divjim delovnim tempom in nenehnimi seksualnimi avanturami z ljubico ter priložnostnimi lahkimi dekleti. Tokrat je v ospredju Blaž, rahlo upehani glasbenik v štiridesetih letih, žrtev globalizma, zaradi katerega mu je žena ušla z deset let mlajšim angleškim podjetniškim svetovalcem, malce otopeli nostalgik, ki v isti sapi omenja Santano in Marqueza ter sanja o mehiškem potovanju. Kljub temu da živi s hčerko, ga to pretirano ne ovira pri njegovih romantičnih zapletih z ženskami, vezanimi na različne načine, in poskusih ljubezenskih razmerij, ki bi se lahko prevesila v nekaj resnejšega … ali pa tudi ne. Roman o tem, da ti lahko življenje spremeni en sam, v pravem trenutku izrečen stavek, in hkrati delo o tem, da se nič ne spremeni, če ne poskušaš nič spremeniti. Samo Rugelj«

O avtorju

Jani Virk (1962, Ljubljana) je pisatelj in prevajalec. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je doštudiral primerjalno književnost in nemščino, na nemščini je kasneje doktoriral s temo srednjega veka v literaturi in filmu. V mladosti je bil državni smučarski reprezentant, med študijem se je preživljal kot trener smučanja, novinar in s priložnostnimi deli v tujini. mdr. Nekaj let je živel kot svobodni pisatelj in urednik literarnih revij, med leti 1991-1994 je bil časopisni urednik, od leta 1994 pa je zaposlen na TV Slovenija, zadnja leta urednik Igranega programa. Izdal je sedemnajst avtorskih knjig, prevaja iz nemščine, je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov. Po eni od njegovih zgodb je bil na začetku devetdesetih let posnet film Vaški učitelj. Za zbirko kratkih zgodb Pogled na Tycho Brahe je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada. Njegove knjige so v prevodu izšle v Avstriji, Mehiki, Srbiji, na Poljskem ter na Hrvaškem. Jaka in Vane, zgodba iz osemdesetih je njegov deseti roman.

Več o avtorju