Skip to content

Lokomotive

Avtor: Uroš Zupan


  • leto izida: 2004
  • št. str.: 95
  • isbn: 9789616446570
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Uroš Zupan seveda ni neznano ime slovenske poezije. Njegove pesmi so že postale predmet literarnozgodovinskih raziskav, univerzitetnih predavanj; uvrščane so v antologije, prevajane po svetu, avtor je za svoj ustvarjalni opus prejel najvišje nagrade, med drugim Jenkovo in nagrado Prešernovega sklada. Za zdaj je mogoče reči le to, da se avtor pastem »uspešnosti« in javnih priznanj, ki seveda godiejo, uspešno izogiba. Njegovo pisanje namreč ni, kot se rado dogaja prekmalu prepoznanim »klasikom«, zapadlo v samozadovoljen kliše, ne ponavlja enega in istega obrazca, temveč iz zbirke v zbirko tako ali drugače ohranja svežino prvenca.

Recenzije

»Eden najvidnejših slovenskih pesnikov Uroš Zupan v Lokomotivah nostalgično preteklost prepleta s sedanjostjo, ki ji je zmanjkalo velikih besed. (Kristina Sluga, www.rtvslo.si)«

O avtorju

Uroš Zupan (1963, Trbovlje) je pesnik, esejist, prevajalec, urednik in mentor na pesniških delavnicah. Njegova pesniška dela so prevedena v številne evropske jezike. Njegov pesniški prvenec Sutre iz leta 1991 velja za enega najodmevnejših v zadnjih desetletjih, za svoja dela je prejel več nagrad. Najuglednješi sta nagrada Prešernovega sklada leta 1996 in nagrada Huberta Burde leta 1999.

Več o avtorju