Skip to content

Oblika raja

Avtor: Uroš Zupan


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 78
  • isbn: 9789612423407
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2011
  • št. str.: 78
  • isbn: 9789612428679
  • cena: 14,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Leta 1991 so izšle Sutre, ki so postale nekakšen mejnik; kultna knjiga. Med Sutrami in Obliko raja sta minili natančno dve desetletji. To se pesmim seveda pozna. Napisane so v »skoraj« pravilnih oblikah (sestina, sonet). Naseljene so v prostoru med danim vzorcem, ki ga pesnik prilagodi sebi, in »napako«, ki je zavestna in hotena. Precej je rimanih, a je rima neredna in neslišna. Nekaj jih je tudi v prostem verzu. Ali pa so pravzaprav vse v prostem verzu. Tematsko so različne. Redko se dotaknejo sveta, v katerem živimo. Precej bolj so zagledane v preteklost. Rade bi si trajno prisvojile svetlobo, ki je že dosegla svoj zenit, pozlato, ki je na tem, da bo začela temneti. Delujejo kot pesnikov poskus, da bi se odrešil. Da bi si vrnil telo brez bolečin. Prihodnost brez konca. Čas, ki je izgubljen. Če je Zupan v Sutrah kričal, je v Obliki raja njegov glas precej tišji. A sliši se ga enako daleč, ali pa še dlje.

Recenzije

»Ne da bi podobje, ki ga v impresijo pripušča Zupan, zapustilo register konkretnega in prepoznavnega, se upesnjeni prizori vedno znova derealizirajo, polnijo z metafizičnimi podtoni. Tega se, kakor kaže, zaveda tudi Zupanov lirski subjekt, ki v Mestu, preden se znoči, ugotavlja: In zrak, ki se premika skozi temo, se bo še / vedno premikal, a ne bo se vedelo, ali se / premika kakor sanje ali kakor resničen zvok. Bržkone skrajni izraz te hkratnosti, prepletenosti ter, navsezadnje, ne(raz)ločljivosti stvarnega in presežnega pa najdemo v Veri, pesmi, s katero se Oblika raja končuje. Pred nami se razgrne sicer stvaren, zlahka prepoznaven mediteranski motiv, »dan, napolnjen z zaspanim šumenjem,« v katerem je morje »s steklom posuta ravnina,« toda zdi se, da smo s temnim jadrom, ki se prav ob sklepu pesmi »bliža / in potem spet oddalji,« tudi že nekje drugje: pri poeziji, ki je upovedana tako natančno, da znotraj izkustvenega sveta odraslega odpre prostor (otroški) veri, da se ne more zgoditi nič hudega, da, z drugimi besedami, »nič, kar je, ne mine«. (Goran Dekleva, www.delo.si)«

O avtorju

Uroš Zupan (1963, Trbovlje) je pesnik, esejist, prevajalec, urednik in mentor na pesniških delavnicah. Njegova pesniška dela so prevedena v številne evropske jezike. Njegov pesniški prvenec Sutre iz leta 1991 velja za enega najodmevnejših v zadnjih desetletjih, za svoja dela je prejel več nagrad. Najuglednješi sta nagrada Prešernovega sklada leta 1996 in nagrada Huberta Burde leta 1999.

Več o avtorju