Skip to content

Naplavine

Avtor: Andrej Brvar


  • leto izida: 2004
  • št. str.: 131
  • isbn: 9789616446594
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Po daljšem ustvarjalnem predahu se je Andrej Brvar oglasil s pesniško zbirko Naplavine. Knjigo lahko v marsičem beremo kot višek njegovega ustvarjanja doslej. Naplavine prinašajo močno poglobljeno poezijo. S tem pa Brvarjeva poezija ob že znanem tonu hvalnice pridobiva tudi humorne, ironične in celo družbeno kritične tone, na bralca pa deluje ne le osvežujoče, marveč v svojih najvišjih legah tudi zavezujoče.

Recenzije

»Sam naslov zbirke, Naplavine, tako naš pesnik (r. 1945; v leksikonih, sploh pa v obvezni šolski literaturi obvezno predstavljen oziroma izpostavljen kot sklicatelj zborovanja), nima v sebi nič konceptualnega, ampak hoče le označiti upočasnjeno, meditativno doživljanje reke življenja. No, in omenjeno pesnikovo vodovje zdaj na obalo bralčevega sprejemanja (in daj bog, dojemanja!) dobesedno naplavlja - skozi hrumot in pršenje - posamezne epizode iz totalitete sveta: in to tako iz njegove prisojne kot tudi osojne strani. Prisoja, primer (ko dekle sprašuje fanta , če kaj misli nanjo): S prijatelji nazdravljam ljubim nožicam, rdečim in črnim hulahop nogavicam, / za čeveljčke bele so zdravice donele ... / ... pili po kravje / na tvoje zdravje ... / Zate so se ga, mavre, napili, / se zate povsem pogubili, / ljubezen moja mala. Osoja, primer (Zgodba, ki se je morala zgoditi): ... tako sta v pičlih treh mesecih zgubila oba otroka in po treh letih zakona ostala spet samo zakonca ... Kljub vsemu pa so bili najtežji dnevi in tedni po pogrebu ... Kadarkoli je morala v spalnico po to ali ono, je vstopila še zmeraj tiho, po prstih je še zmeraj šla tudi ven, a ko se je pri vratih ozrla in se ovedla prazne posteljice, prazne košare ... takrat ... takrat ...Poezija, ki govori v obliki zgodb. (Danijel Vončina, www.mladina.si)«

O avtorju

Andrej Brvar (1945) je slovenski lektor, urednik in pesnik. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral primerjalno književnost in italijanščino, od samega začetka svojega ustvarjanja pa je bil povezan z družbenokritičnimi in avantgardističnimi tokovi. Tako bil je član skupine 442, ki je združevala znane slovenske umetnike in književnike, in član znamenite mariborske peterice. 

Več o avtorju