Skip to content

Transverzala

Avtor: Andrej Brvar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 940
  • isbn: 9789612842840
  • cena: 39,00 EUR
  • leto izida: 2017
  • št. str.: 940
  • isbn: 9789612843519
  • cena: 26,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Transverzala se vije kot dolga in razgibana pesniška odisejada, ki jo je Andrej Brvar prehodil od svoje prve zbirke, Slikanica, iz leta 1969 do zadnje, Material, objavljene leta 2013 ̶ štiriinštirideset let ustvarjanja, zorenja in poetoloških preizpraševanj, ki so kot pesniška metagovorica ali pa v obliki esejev in pisem vtkani v pesniško tkivo njegovih zbranih del. Vseskozi zajemajoč iz konkretnega sveta je Andrej Brvar slovensko poezijo razprl številnim atomiziranim detajlom iz mestnega življenja, sveta tehnologije, medijske resničnosti in vsakdanjih doživetij, ki v njej zavzemajo mesto, enakovredno naravnemu svetu. V zgodnji, avantgardistični fazi je tako z značilno robatim humorjem in plastičnim katalogom, ki je iz poezije izgnal skorajda sleherno metaforo, kontriral lahkotnemu fenomenološkemu preigravanju; v drugem ustvarjalnem obdobju, ki traja vse do danes, pa izstopajo organsko celovite zgodbe, ki jih prežemajo mehkoba, mitska moč spomina in odprtost do soljudi. Z zanosom večnega popotnika in z visoko naelektreno pesniško dikcijo je Transverzala povabilo bralcu k živemu čudenju nad na novo odkritim tukaj in zdaj.

Recenzije

»Andrej Brvar je zdaj dobil prav vsa priznanja za življenjsko delo, ki jih lahko dobi slovenski pesnik. Glazerjevo nagrado 2014, veliko Prešernovo leto pozneje, prejšnji teden je bil osrednji slovenski gost Dnevov poezije vina, ta torek pa je dobil še zlatnik poezije. Vse to pa je kronalo - ne izbrano, ker je to že imel, ampak zbrano delo, knjiga vseh njegovih knjig z naslovom Transverzala. Ko imaš to, ti nihče več ne spodmakne sedeža na Parnasu. «
-(Večer).

»To, čemu pravite vsakdanje življenje, je sploh osnova moje poezije.«
-(Andrej Brvar v intervjuju za RTV Slovenija).

O avtorju

Andrej Brvar (1945) je slovenski lektor, urednik in pesnik. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral primerjalno književnost in italijanščino, od samega začetka svojega ustvarjanja pa je bil povezan z družbenokritičnimi in avantgardističnimi tokovi. Tako bil je član skupine 442, ki je združevala znane slovenske umetnike in književnike, in član znamenite mariborske peterice. 

Več o avtorju