Skip to content

Material

Avtor: Andrej Brvar


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 174
  • isbn: 9789612425937
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Pesniška zbirka Material v kalejdoskopsko mešanico podob, občutij, zgodb in ironičnih komentarjev povezuje skrivnostno podobo sveta, ki se nudi pesnikovemu vzradoščenemu, a že tudi z leti izmodrenemu pogledu. Če avtor na eni strani ostaja zvest svoji ekstatični, erotično odprti drži dionizičnega uživalca zemeljskih sadov, se na drugi strani čedalje bolj zamolklo oglaša odmev Orfejeve razločenosti od Evridike ─ neukinljiva, a edino plodovita razdalja med pesniško besedo in njenim predmetom. Hipni opoj ljubečega telesa se podaljša v senco minevajočega časa, v nedrju življenja pa zazeva praznina slovesa, odsotnosti, izgona. Z minljivostjo vsega človeškega sprijaznjeni pesnik se zazre v temno zenico najvišjega dne in s hudomušnim, »hvaležnosti polnim nasmehom« vzame nase svojo orfejsko poklicanost in usodo ─ bralca pa povabi, da vstopi v ta mimobežni vlak pesniških utrinkov kjerkoli in kadarkoli iz njega tudi izstopi.

Recenzije

»Material bi, drugače rečeno, lahko bil tudi nekoliko krajša zbirka. Pa vendar v kritiki pričujočega dela ne kaže iti predaleč; ubesedovalne strategije, po katerih posega tu pesnik, so osvežujoče raznolike, haikuidno izpisani prizori iz narave (Megleni nič ... Tu in tam le smrekov vršiček, dva ...) se povečini zdijo naravnost omamni, nerazdružljiva prepletenost življenja in smrti pa tako dobro ubesedena, da si težko predstavljam bralca, ki se ob otožno-veseljaški pivski pesmi, ki nas prav ob sklepu zbirke vabi dvignit čaše, dokler je še čas, ne bi hotel odzvati njenemu povabilu. (Goran Dekleva, www.delo.si)«

O avtorju

Andrej Brvar (1945) je slovenski lektor, urednik in pesnik. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral primerjalno književnost in italijanščino, od samega začetka svojega ustvarjanja pa je bil povezan z družbenokritičnimi in avantgardističnimi tokovi. Tako bil je član skupine 442, ki je združevala znane slovenske umetnike in književnike, in član znamenite mariborske peterice. 

Več o avtorju