Skip to content

Naravni roman

Avtor: Georgi Gospodinov

Prevod: Borut Omerzel

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 167
  • isbn: 9789612420062
  • cena: 7,00 EUR

O knjigi

Gospodinov je osrednji sodobni bolgarski pisatelj. Naravni roman je spontana tvorba, ki se med branjem razvija. Začne se z zgodbo o nepričakovanem sesutju življenja glavnega junaka: pripovedovalec zapušča svojo ženo, ker je zanosila z drugim moškim, in svoje mačke. Življenje glavnega junaka sovpade z usodo drugih dveh junakov – urednika (njegovega soimenjaka) in norega gradbenika. Naravni roman je tudi avtobiografsko delo – pisatelj da svoje ime glavnemu junaku, sta istih let in imata iste interese, in zdi se, da ta osebna nota daje romanu še večjo silo. Skozi naravne, normalne, vsakodnevne, običajne stvari Gospodinov podaja inteligenten in s črnim humorjem izpolnjen razrez človeškega bivanja.

Recenzije

»Roman osrednjega sodobnega bolgarskega pisatelja se začne z zgodbo o nenadnem sesutju življenja glavnega junaka; pripovedovalec zapušča svojo ženo, ker je zanosila z drugim moškim. Življenje glavnega junaka sovpada z usodo drugih dveh junakov, urednika in hkrati njegovega soimenjaka ter norega gradbenika. Je spontana tvorba, ki se razvija med branjem kot inteligenten in s črnim humorjem izpolnjen razrez človeškega bivanja. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Georgi Gospodinov (1968, Jambol, Bolgarija) je pisatelj, pesnik in dramatik. Za svoja dela je prejel več nagrad, med njimi leta 1996 nagrado Društva bolgarskih pisateljev za knjigo leta za knjigo The Cherry Tree. Leta 2017 je bil med nominiranci za mednarodno literarn nagrado international Dublin literary award za roman Fizika žalosti. Za knjigo Naravni roman, ki je prevedena v petnajst jezikov, je prejel odlične kritike v New Yorkerju, Guardianu in Timesu.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja