Skip to content

Območje nelagodja

Avtor: Jonathan Franzen


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 164
  • isbn: 978-961-242-278-3
  • cena: 3,00 EUR

O knjigi

Območje nelagodja je Franznovo prvo avtobiografsko delo. Franzen nam s tipičnim sarkastičnim humorjem prikaže bolečo nelagodnost svojih najstniških let, ko je veljal za »piflarja« in knjižnega molja in si s svojimi enako nepriljubljenimi prijatelji prizadeval za potrditev med sošolci, zlasti seveda med dekleti.

Recenzije

»Če Franzen na začetku tretjega tisočletja ne bi zaslovel z izjemnimi Popravki, enim velikih ameriških romanov zadnjega desetletja, potem tudi knjiga Območje nelagodja, dovolj duhovita, sarkastična, iskriva in inteligentna, hkrati pa fragmentarna avtobiografija, ne bi bila deležna toliko pozornosti, saj je bilo njegovo življenje precej podobno usodam mnogih Američanov, ki so se rodili v najboljših časih (konec petdesetih let), v najboljših letih pa so se znašli v Bushevi Ameriki. V maniri sovrstnikov vedno surovo kritičen do svojih staršev pa svoje mojstrstvo pokaže prav na zadnji strani, ko v antologijskem stavku citira mamo in prizna, da jo je lahko začel ljubiti tako, kot je ona njega, šele takrat, ko je odšla za vedno. Samo Rugelj«

O avtorju

Jonathan Franzen (1959, Illinois) je eden vodilnih živečih ameriških pisateljev in esejistov. Za romane Popravki je leta 2001 prejel ameriško nagrado za prozo National Book Award. Sledil je enako uspešen roman Svoboda, leta 2017 pa je na slovenske knjižne police prišel njegov roman Čistost.

Več o avtorju