Skip to content

Popravki

Avtor: Jonathan Franzen

Prevod: Jure Potokar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 712
  • isbn: 9789616446976
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

Prvi roman novega tisočletja – tako je zapisal neki literarni kritik o romanu Popravki ameriškega pisatelja Jonathana Franzna (1959–) in dodal, da je tako rekoč presegel tolstojevski tip literarne imaginacije. Ne glede na to, kje so člani družine Lambert, junaki Franznovega romana, na Wall Streetu, v Litvi ali doma v provinci, doživljajo težke trenutke, od mučnega odkrivanja lastne seksualne identitete, odpuščanja s fakultete do Parkinsonove bolezni in vsesplošnega moralnega kaosa. Jonathanu Franznu je uspelo starinski žanr spremeniti v novo močno orožje. Roman je napisan izredno prepričljivo, bolj kompleksno od kateregakoli romana z novejšim datumom, bolj provokativno celo od Michela Houellebecqa. Franznovi Popravki so izredno ostra in natančna analiza današnje ameriške družbe in v globaliziranem svetu tudi današnje družbe kot take.

Recenzije

»Popravki so sicer obsežen roman, ki na prvi pogled daje kar nekaj tkiva, skozi katero se je treba 'pregristi', a ko bralec zagrize, pravzaprav ne neha žvečiti.(Lejla Švabič, www.rtvlo.si)«

O avtorju

Jonathan Franzen (1959, Illinois) je eden vodilnih živečih ameriških pisateljev in esejistov. Za romane Popravki je leta 2001 prejel ameriško nagrado za prozo National Book Award. Sledil je enako uspešen roman Svoboda, leta 2017 pa je na slovenske knjižne police prišel njegov roman Čistost.

Več o avtorju