Skip to content

Svoboda

Avtor: Jonathan Frenzen

Prevod: Jure Potokar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 719
  • isbn: 9789612424305
  • cena: 36,00 EUR

O knjigi

Svoboda je najnovejši roman Jonathana Franzna, na katerega so bralci čakali skoraj desetletje. Franznu je uspela briljantna pripoved, ki je ogledalo ameriške sodobne družbe in daje misliti o odločitvah, ki jih moramo v življenju vseskozi sprejemati. Ko nam pripoveduje zgodbo ameriške družine Berglund se sprehodi od najstniškega poželenja do kompromisov srednjih let. Zvest svojemu slogu in epski širini govori o ljubezni in zakonu, v katerem ima svoboda posameznika, naj bo to zakonski partner (Patty in Walter Berglund), ljubimec (Patty se zaplete z mladostno simpatijo, glasbenikom Richardom Katzem, Walter pa s sodelavko Lalitho), prijatelj ali sosed, izredno pomembno, če ne ključno vlogo. Toda, kar je za nekoga svoboda, je lahko že za njegovega najbližjega nesvoboda in zatiranje. Svoboda je razkošna freska današnjega časa, v kateri pisatelj mojstrsko uporablja celo paleto izraznih možnosti, da nam daje misliti, nas nasmeje in včasih tudi gane. Jonathan Franzen (1959) je eden vodilnih živečih ameriških pisateljev in esejistov. Za roman Popravki je leta 2001 prejel ameriško nagrado za prozo National Book Award. Sledil je enako uspešen roman Svoboda, leta 2017 pa je na knjižne police prišel njegov najnovejši roman Čistost.

Recenzije

»Franzen, ameriški pisatelj (1959), ki je v okviru Svetovne prestolnice knjige pred dvema letoma obiskal tudi Slovenijo, je zaslovel pred desetimi leti s Popravki, velikim ameriškim romanom, v katerem je s tolstojevskim zamahom prek usode članov družine Lambert naredil analizo tedanje ameriške družbe. Podobno ambiciozen pristop je Franzen uporabil tudi pri Svobodi, romanu o Bushevem obdobju. Glavna junaka sta poročeni par Walter in Patty Berglund, ki ju na začetku ujamemo v položaju srednjega razreda, potem pa ju Franzen prek širokega zamaha postavi v zapleteno družinsko in življenjsko dinamiko, ki se na eni strani kaže v razpadu njunega odnosa zaradi seksualnih prekrškov in čustvene odtujenosti, po drugi strani pa ju vpleta v širšo družinsko kroniko, kjer vsaka od generacij išče svoj stik z družbeno realnostjo in svoj položaj v njej. Kompleksno napisan roman, v katerem lahko najdemo tudi kako šibkejšo pripovedno vejo, ki pa jo zlahka prekrije njegova širokopoteznost. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Jonathan Franzen (1959, Illinois) je eden vodilnih živečih ameriških pisateljev in esejistov. Za romane Popravki je leta 2001 prejel ameriško nagrado za prozo National Book Award. Sledil je enako uspešen roman Svoboda, leta 2017 pa je na slovenske knjižne police prišel njegov roman Čistost.

Več o avtorju