Skip to content

Problemi

Avtor: Emil Filipčič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 365
  • isbn: 9789612422202
  • cena: 20,00 EUR
  • leto izida: 2009
  • št. str.: 365
  • isbn: 9789612426040
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Problemi predstavljajo avtorjev obračun z lastno umetniško in življenjsko izkušnjo, segajo nazaj do sedemdesetih let ter vrenja takrat mlade ustvarjalne generacije in se iztekajo v današnjem, na videz povsem drugačnem času. Filipčič po eni strani raziskuje samo naravo umetniškega ustvarjanja, po drugi strani pa se vseskozi sprašuje o njeni vpetosti v socialni kontekst. Tako se srečamo z literarno in gledališko sceno, pa tudi z znamenitim Radiem Ga-Ga, katerega soustanovitelj je bil prav Filipčič. Vzporedno smo priče ljubezenskim zgodbam, posebno draž pa predstavlja tudi pripovedovalčev odnos z materjo – na videz tipska, dejansko pa tabuizirana tema slovenske literature. Filipčičev slog je tokrat izjemno izčiščen, po eni strani duhovit in značilno iskriv, po drugi pa refleksiven in skorajda elegičen. Avtor je za roman leta 2011 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Recenzije

»Problemi so prešanka, v romanu imamo cel kup memoarskega štofa, prvi del govori o Filetu kot zabavljaču in igralcu, prijateljevanje z Dušanom Jovanovićem in še prej z Vitom Tauferjem mu je prineslo kar nekaj velikih odrskih vlog, tudi nosilno v filmu Butnskala, kjer je scenarij napisan iz radijske igre, ki sta jo z Dergijem uspešno lansirala na Študentu. Ostaja na lastni sledi, od Ervina Kralja do Keopsove piramide se v njegovi prozi ni kaj dosti spremenilo; v prvem planu je njegov veliki Jaz, ki preceja napaberkovane psihične vsebine, prijetno izostrene z mamili in občasno vatasto koprenaste vsled jemanja alkohola. Ta veliki in narcisistični jaz je glavni igralec in režiser vsega, File pritrjuje osnovni ludistični predpostavki, da ne obstaja enovit avtorski govor, ta se zdaj razcepi na množico prerivajočih se in drug čez drugega vpijočih glasov, enih nabranih iz kar najbolj banavzastih situacij, drugih vzvišenih in že kar filozofičnih, tretjih pretresenih in eksistencialno razprtih, in ti so skoraj svarilni. Struktura sproti razpada, pripovedne strategije se menjajo in kažejo na točke deteritorializacije, na točke pobega, v tem so simpatičen dokument, ki mu mestoma ne manjka humorja, čeprav je res, da je v sodobni prozi takšna prefrigana raba napol simuliranih neposrednih zapisov pogosta in jezikovno bolj artikulirana. Probleme je treba brati ob Božičevem Chubby was here in Osojnikovi Temni stvari, tam so poglavja, ki na drug način osvetljujejo objekt tega romana: literarno sceno, Saksa, džai-nista Jureta Detelo, to živahno in polifono vrenje v sedemdesetih, nastop fantomov v Operi, prve komune, takšne stvari. (Matej Bogataj, www.mladina.si)«

O avtorju

Emil Filipčič (1951) je slovenski pisatelj, pesnik, igralec, režiser in imitator, ki se je rodil v Beogradu. Študiral je na AGRFT, s svojimi deli pa se je uveljavil kot izjemno provokativen in unikaten avtor. Za roman Problemi (Študentska založba) je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Več o avtorju