Skip to content

Romanje za dva ... in psa

Avtor: Alojz Ihan


  • leto izida: 1998
  • št. str.: 244
  • isbn: 9616211560
  • cena: 12,52 EUR
  • leto izida: 1998
  • št. str.: 244
  • isbn: 9789612425142
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Junaka zadnjega romana, Andreja Gorjana, Ihan humorno naslika kot stereotipnega moško šovinističnega romarja med spolnimi užitki ter iskanjem metafizične kozmološke resnice na eni in družinske varnosti na drugi strani. Razpetost med hipijevskimi, materialnimi in hedonističnimi ideali je izvrstna podlaga za ironiziranje in smešenje zahodne, bivše jugoslovanske in slovenske družbe. Zgodba je trdno zasidrana v realnost, časovno in pro-storsko spretno umeščena s pomočjo simpatičnih, pogosto smešnih detajlov, a hkrati osredotočena tudi na Andrejev razmetani notranji svet. Tako intimo kot realnost junaku pomaga pospraviti šele hibrid med notranjim in zunanjim svetom, posebne vrste deus ex machina: utelešenje vesti v obliki psa. Ihanov izjemno berljivi in komunikativni roman, ki ga odlikujejo enostaven, a dovršen slog, humor in prepričljiva zgodba modernega vsakdana, ni tipičen slovenski roman. Junak namreč ne propade, avtor pa v slovenski literarni prostor vnaša še nekaj svežega: gladko opravi s slovensko majhnostjo in vase-zaprtostjo; romaneskne osebe so pravi kozmopoliti, ki se enako sproščeno in uspešno gibljejo po Ljubljani, Parizu, Londonu, ZDA in Braziliji.

Recenzije

»Romanje za dva … in psa ni tipičen slovenski roman, saj junak ne propade. V slovenski prostor pa vnaša še nekaj svežega: Ihan gladko odpravi s slovensko majhnostjo in vase zaprtostjo; romaneskne osebe so pravi kozmopoliti, ki se enako sproščeno in uspešno gibajo tako v Ljubljani kot v Parizu, Londonu, ZDA in Braziliji. Izjemno berljiv in komunikativen roman, ki ga odlikujejo enostaven a dovršen slog, humor in prepričljiva zgodba modernega vsakdana, je zato vsekakor treba prebrati. (Boštjan Resinovič, www2.arnes.si)«

O avtorju

Alojz Ihan (1961) je zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in redni profesor na Medicinski fakulteti univerze v Ljubljani. Ob strokovnem in pedagoškem delu v medicini se Ihan ukvarja s književnostjo. Za svoje literarno delo je med drugim leta 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 2013 Rožančevo nagrado za Državljanske eseje.

Več o avtorju