Skip to content

Sinji stolp

Avtor: Tomaž Šalamun


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 150
  • isbn: 9789612421250
  • cena: 12,00 EUR

O knjigi

V Šalamunovi novi knjigi prevladuje zelo hudomušen, sproščen in hiter slog. Preskoki med Ljubljano, ZDA in Parizom so presekani z vdorom mikrokozmosov Šalamunovega pisanja, jezikovnimi piruetami, action-paintingom jezikovne magme. Bralca pesmi ne zasitijo, marveč ga naredijo še bolj lačnega, prožnega in pripravljenega na popotovanja. Pesmi te knjige so pravzaprav popotniške pesmi po Šalamunovi pokrajini, ki je jezikovno in fizično preverljiva, ezoterična v pomanjkanju oprijemljivih točk in kristalno jasna v svojih ironičnih legah.

Recenzije

»Pesniška svoboda je brezmejna. In pesnik je na tej meji.« (Andrej Lutman, Dnevnik) »Gre za raztelešeno poezijo telesa v nenehnem gibanju. Mobilis in mobili.« (Tanja Petrič, Bukla)«

O avtorju

Tomaž Šalamun (1941–2014) je leta 1966 izdal kultno pesniško zbirko Poker, mejnik v slovenski poeziji, nekateri pa ga imajo tudi za enega temeljnih stebrov slovenskega modernizma, saj je s svojimi deli opustil tradicijo socialnega realizma, simbolizma in eksistencializma. V šestdesetih letih je sodeloval pri vseh pomembnejših avantgardnih projektih, povezan pa je bil tudi z legendarno skupino OHO. Leta 1969 se je zaposlil kot pripravnik v Moderni galeriji Ljubljana, leta 1971 pa kot asistent za umetnostno zgodovino na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za svoje delo je prejel nagrado Prešernovega sklada (1973), Jenkovo nagrado (1988) in leta 1999 veliko Prešernovo nagrado. 

Več o avtorju