Skip to content

Sončni voz

Avtor: Tomaž Šalamun

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 100
  • isbn: 9789612420079
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Tomaž Šalamun je prevečkrat ponovil tezo o sebi kot o (pesniški) pošasti, ki je dodobra izčrpala slovensko bralstvo, da bi mu lahko (še) verjeli. Šalamunova poezija je vse od začetka devetdesetih let zajadrala v slovensko različico language poetry, hermetične mreže asociativno nabitih verzov, ki v svoji kompaktnosti še tako potrpežljivemu bralcu pustijo komajda mehurček zraka, kaj šele vrata, skozi katera bi lahko vstopil. Tovrstna nekomunikativnost je puščala sled tudi v recepciji Šalamunove poezije. Obrat v poetiki se je začel obetati pred dvema letoma, ko je izšla zbirka Table. Dokončni obrat prinaša nova knjiga, kjer imamo opravka s Šalamunom at his best. V novih pesmih se vrača igrivi in ironični pripovedni element, ki ga poznamo iz Šalamunovih prvih zbirk. Sončni voz prinaša kopico pesmi, ki bodo poskrbele za velike bralne užitke in krohot sladokuscev ter povzročale preglavice bodočim sestavljavcem antologij slovenske poezije.

Recenzije

»V novih pesmih, v pesniški zbirki Sončni voz, se vrača igriv in ironičen pripovedni element, kakršnega smo poznali v Šalamunovih prvih zbirkah. Zbirka prinaša kopico pesmi, ki bodo poskrbele za velike bralne užitke, krohot sladokuscev in preglavice bodočim sestavljavcem antologij slovenske poezije. (www.kibla.org)«

O avtorju

Tomaž Šalamun (1941–2014) je leta 1966 izdal kultno pesniško zbirko Poker, mejnik v slovenski poeziji, nekateri pa ga imajo tudi za enega temeljnih stebrov slovenskega modernizma. V šestdesetih letih je sodeloval pri vseh pomembnejših avantgardnih projektih, povezan pa je bil tudi z legendarno skupino OHO. Šalamun je verjetno najbolj prevajan slovenski pesnik. Poleg številnih objav v različnih tujejezičnih revijah so njegove knjige prevedene v osemnajst jezikov. Za svoje delo je prejel nagrado Prešernovega sklada (1973), Jenkovo nagrado (1988) in leta 1999 veliko Prešernovo nagrado. 

Več o avtorju