Skip to content

Sonce sonce sonce

Avtor: Marko Švabič


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 213
  • isbn: 9789612421069
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Genialna Švabićeva knjiga Sonce sonce sonce spominja na Tarkovskega pred Tarkovskim – ta vrhunski slovenski klasični tekst bi moral biti vedno na razpolago bralcem, zato pričujoči ponatis izvirnika iz leta 1972 – gre za nekakšno prefrigano navodilo za uporabo zgodovine, ki se kaže kot usoda. Lucidni tekst jasno kaže, kakšna zatohla zgodovinska bremena je morala razreševati literatura Marka Švabića, kakšen laboratorij za prihodnost je bila; kako se je pod njeno težo lomila. V kontekstu svetovne literature je Marko Švabić podoben Juanu Rulfu, velikemu tragičnemu mehiškemu pisatelju. Sonce sonce sonce igra podobno vlogo kot Rulfov Pedro Paramo. Oba, Švabić in Rulfo, sta avtorja ene same usodne knjige in nekaj drugih tekstov, ki so zaradi svetotvorne moči osrednjega teksta posvečeni.

Recenzije

»Med redkimi primeri pisave kot nenehnega izginjanja pisočega subjekta, s katerimi razpolaga slovenska literatura, je gotovo izjemno zanimiv, a na žalost danes preveč pozabljen Marko Švabič.« (Tomaž Toporišič, Dnevnik) »Dela Marka Švabiča odlikujejo igriv odnos do jezika, duhovit in živahen stil, prepletanje parodije in groteske ter odmik od realističnega pripovedovanja v fantastiko, ki postane enakovreden del zgodbe.« (STA)«

O avtorju

Marko Švabić (1949–1993, Ljubljana) je bil novinar in pisatelj. Objavljal je v Tribuni in Problemih, v obeh uredništvih je bil urednik, sodeloval pa je tudi pri skupinah OHO in Katalog. Svoje novele je zbral v knjigah Sonce, sonce, sonce, Ljubavne povesti, Bitka proti prahu, Poet in polis in Črna luknja, dramsko besedilo in dve radijski igri pa je objavil pod skupnim naslovom Mlad junak. Pisal je tudi radijske igre za otroke.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja