Skip to content

Umetniki in meščani

Avtor: Janko Kos

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Esejistika


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 203
  • isbn: 9789612840457
  • cena: 23,00 EUR

O knjigi

Janko Kos se v avtobiografskem delu Umetniki in meščani spominja življenja družin svojih staršev in osvetljuje lastno življenjsko pot. Avtor, ki je bil v času odraščanja v tesnem stiku z umetniškim krogom svojega očeta in po drugi strani del materinega meščanskega miljeja, na poti do svojih študijskih let opisuje svet sodobnikov, med katerimi v manj znani luči spoznamo filozofa Franceta Vebra, mladega Tarasa Kermaunerja, Daneta Zajca in mnogo drugih. Preko gimnazijskih let v nemirnem času 2. svetovne vojne nas avtorjeva pripoved vodi v obdobje njegovega študija in poklicne poti, ki ga podrobneje opisuje prihajajoča knjiga spominov Ideologi in oporečniki.

Recenzije

»Umirjen avtobiografski prispevek k slovenski literarni zgodovini dvajsetega stoletja. «
-(Bukla).

»V primerjavi z mnogimi drugimi ki so pisali o sebi ali celo objavljali svoje dnevnike si sam nikoli nisem delal niti zapiskov o tem kje sem bil in kaj se je dogajalo. Vsi moji spomini so tako res sad spominske domišljije.«
-(Janko Kos v intervjuju za MMC).

»Ne poskušam se samoopravičevati, temveč pišem o sebi precej prostodušno.«
-(Janko Kos v intervjuju za Delo).

O avtorju

Janko Kos (1931) je literarni zgodovinar in teoretik, pripadnik povojne, tako imenovane kritične generacije, med drugim je bil (so)urednik revij Beseda in Perspektive ter sodelavec Odra 57. V letih 1970–1998 je bil profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Je avtor številnih knjig in razprav s področja literarne teorije ter zgodovine, estetike in filozofije.

Več o avtorju