Skip to content

Certamen spirituale

Avtor: Gorazd Kocijančič


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 109
  • isbn: 9789612421519
  • cena: 12,00 EUR
  • leto izida: 2008
  • št. str.: 109
  • isbn: 9789612424435
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Gorazda Kocijančiča (roj. 1964) poznamo kot filozofa, pesnika, prevajalca in urednika, prejemnika Rožančeve in Sovretove nagrade. Prevedel je zbrana dela Platona, poleg tega je sodeloval pri izdaji novega prevoda Svetega pisma, je Delova osebnost leta 2004. V Beletrini se predstavlja z novo pesniško zbirko, o kateri je zapisal: »Ljudje smo se od nekdaj med seboj bojevali. Stara ljudstva so rada pripovedovala o vojnah bogov, ki so se godile še pred tem ›od nekdaj‹. A prvo in drugo – čeprav traja in se nadaljuje v vseh dejanskih in simbolnih borbah – je le predzgodovina duha. Njegova prava zgodba se je začela, ko je nekdo zaslutil, da edini pravi boj divja v nas samih. Boj, v katerem se rojeva in umira duša. Boj, od katerega je odvisno vse. Pri prenosu pripovedi o boju na zgodbo srca ne gre preprosto za metaforo. Odnos je skrivnostno zaobrnjen. V tem je teža prvobitne slutnje in le na ta način lahko pojasnimo njen vznik v najrazličnejših izročilih, tako na Daljnem vzhodu kot v tradicijah ljudstev knjige – judovstvu, krščanstvu in islamu. Boj, ki ga duhovni spisi shematizirajo v vrsto tipičnih situacij, se v pesmih vrne na svoj izvor. V napol mitično zgodbo o boju. Neznan glas v neznani deželi govori o težkem, usodnem spopadu, kjer ni več tipičnih situacij – in je zato v edinem svetu slehernika tipična vsaka.

Recenzije

»Odlika, ki jo nemudoma kaže izpostaviti, je odsotnost sleherne konfesionalne gotovosti, ki sicer dovolj pogosto trivializira sodobne zbirke religiozne lirike.« (Goran Dekleva, Delo)»Tokrat je njegov bog bog sanj in je beseda, ki jo izreče, ko se vse že zgodi.« (Marija Švajncer, Večer) »V neenakomernem, a premišljeno svobodnem ritmu ter z ekstatičnim mirom ne-zamolčanega je Gorazd Kocijančič opravičil obstoj poezije v sodobnem in ne le slovenskem duhovnem prostoru.« (Neža Zajc, Ampak)«

O avtorju

Gorazd Kocijančič (1964) je filozof, pesnik, urednik in prevajalec iz 10 jezikov, med drugimi iz grščine, latinščine in hebrejščine. Prevedel Platonova zbrana dela, sodeloval pa je tudi pri standardnem slovenskem prevodu Svetega pisma. Njegova dela so prevedena v angleščino, češčino, ruščino in druge jezike. Za svoja dela je prejel Rožančevo in Sovretovo nagrado ter nagrado Prešernovega sklada.

Več o avtorju