Skip to content
Uspešnica

Divji detektivi

Avtor: Roberto Bolano

Prevod: Veronika Rot

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 807
  • isbn: 9789612424350
  • cena: 39,00 EUR

O knjigi

Skrivnostna glavna junaka, divja detektiva Arturo Belano in Ulises Lima, sta revna revolucionarja, ki se preživljata z občasnim preprodajanjem marihuane. Boemska pesnika, ustanovitelja pesniške struje visceralnega realizma, se podata za sledjo skrivnostne pesnice Cesáree Tinajero, izginule v letih takoj po mehiški revoluciji. Njuno iskanje se začne petdeset let po njenem izginotju in traja dvajset let, od leta 1976 do leta 1996, prav toliko časa, kot je tudi Odisej potreboval, da se je vrnil k svoji ženi Penelopi. Pot ju zanese v različne države: jedro dogajanja se odvija v Mehiki, od tam pa preskoči tudi v Nikaragvo, Združene države Amerike, Španijo, Francijo, Avstrijo, Italijo in Izrael. Iskanje izginule pesnice je metafora za iskanje lastnega življenjskega smisla. O sebi in svojem iskanju Belano (pisateljev alter ego) in Lima ne pripovedujeta sama, njuno pot in osebnosti spoznamo preko pripovedi njunih prijateljev, občudovalcev, znancev, ljubimk in sovražnikov. Divja detektiva nista le onadva, temveč tudi vsi (z bralci vred), ki skozi svoje zgodbe iščejo sled za njima.

Recenzije

»Poleg romana 2666 so Divji detektivi iz leta 1998 najbolj izpostavljeno, po mnenju nekaterih kritikov najboljše, vsekakor pa eno najbolj intrigantnih del čilskega pisatelja Roberta Bolaña (1953–2003), ki ga, sploh v osrednjem delu, prvoosebno pripoveduje veliko naratorjev. To pa ni samo halucinantno potovanje dveh poemskih pesnikov, čilskega Artura Belana (avtorjevega alterega) in mehiškega Ulisesa Lime, revolucionarjev, ustanoviteljev pesniške skupine visceralni realisti in priložnostnih preprodajalcev marihuane, ki se odpravita iskat skrivnostno pesnico Cesáree Tinajero (ta je izginila po mehiški revoluciji konec tridesetih let, njuno potovanje po raznih državah in več kontinentih pa traja dve desetletji od sredine sedemdesetih do sredine devetdesetih), temveč tudi eklektična ter svojevrstna mešanica magične literature (t. i. infrarealizma), poročilo o iskanju (izgubljenega) življenjskega smisla, detektivska zgodba, pri kateri poleg pesnikov sodeluje tudi bralec, izbrušen prikaz latinskoameriških diktatur, ki so na razne načine obračunavale s svojimi nasprotniki in pa tudi avtobiografski odsev avtorja, ki ga je osebna pot, polna tveganj, dekadentne spolnosti in neomajne vere v literaturo vodila od južne in srednje Amerike do Francije in Španije, kjer je ustvaril svoja najboljše romane. Poletno branje za tiste, ki si upajo v globino po biser sodobne latinskoameriške proze.«

O avtorju

Roberto Bolaño (1953 – 2003) se je rodil v Santiagu v Čilu. Pesnika, pisatelja in esejista je New York Times označil za najvplivnejšega avtorja svoje generacije v latinskoameriški literaturi. Leta 1999 je prejel nagrado Rómulo Gallegos za roman Divji detektivi, leta 2008 pa so ga posthumno nagradili z nagrado national book critics award circle za roman 2666.

Več o avtorju