Skip to content

Noč v Čilu

Avtor: Roberto Bolano

Prevod: Irena Levičar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 129
  • isbn: 9789612422431
  • cena: 19,00 EUR

O knjigi

Roberto Bolaño se v romanu Noč v Čilu loti ene svojih velikih tem – odnosa med umetnikom in totalitarno oblastjo, ljubezni med pesnikom in državo. V eni sami noči jezuit, literarni kritik in pesnik Sebastían Urrutia Lacroix svoje iztekajoče se življenje brani in opravičuje pred neizprosnim tožilcem – ostarelim mladeničem, ki pa je dejansko njegov alter ego in ki uteleša tisto, v čemer je oče Sebastían etično popustil. Kajti medtem ko je bil oče Sebastían vselej na strani zgodovine in je poslušno izpolnjeval naloge Pinochetove oblasti in Opusa Dei, je bil ostareli mladenič, ki je desetletja zaman skušal priti do besede, vedno sam.

Recenzije

»Čilenski pisatelj in pesnik (1953–2003) je doživel usodo mnogih ustvarjalcev, med evropskimi žanrskimi pisci je v zadnjem času tak tudi Stieg Larsson, ki jim je cena začela strmo rasti šele po njihovi smrti. Pravi hit je postal predvsem angleški prevod njegovega najbolj kompleksnega dela, petdelnega apokaliptičnega romana 2666 (zelo cenijo tudi Divje detektive), ki prek različnih likov ter z zgodbami znotraj zgodb, obravnava patologijo 20. stoletja. V prihodnjih letih se ga lahko nadejamo tudi pri nas, pred tem pa je tu prvi slovenski prevod njegovega dela, kratki roman iz leta Noč v Čilu iz leta 2000, v katerem je glavni junak ostareli jezuit Sebastian Urrutia. Ta pred poslednjo sodbo skozi prvoosebno pripoved v enem večeru rekapitulira svoje življenje ter se kot lastni zagovornik brani pred tožnikom, ki ga v podobi ostarelega mladeniča predstavlja kar on sam. Izbrušen monolog, v katerem se razkrijejo tudi duhovnikova razočaranost nad neuresničenimi umetniškimi ambicijami, potlačena homoseksualnost in zakrivanje oči pred nasilnim političnim režimom. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Roberto Bolaño (1953 – 2003) se je rodil v Santiagu v Čilu. Pesnika, pisatelja in esejista je New York Times označil za najvplivnejšega avtorja svoje generacije v latinskoameriški literaturi. Leta 1999 je prejel nagrado Rómulo Gallegos za roman Divji detektivi, leta 2008 pa so ga posthumno nagradili z nagrado national book critics award circle za roman 2666.

Več o avtorju