Skip to content

Ekshibicionist, Karajan C, klinika Kozarcky

Avtor: Dušan Jovanović

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2004
  • št. str.: 178
  • isbn: 9789616446716
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Dušan Jovanović je eden naših najbolj plodovitih dramatikov in gledaliških režiserjev. V pričujoči knjigi so objavljene tri njegove sodobne drame, ki so bile že uspešno uprizorjene v domačih in tujih gledališčih. Karajan C: Tekst je imel delovni naslov Tudi policaje tresejo, mar ne? in je bil podnaslovljen kot Miks za glas in telo: Moderato/Scherzando ma non troppo/Adagio sostenuto. Nastal je kot kratka zgodba, se nato prelevil v dramsko besedilo, leta 1977 dobil drugo nagrado na natečaju za monokomedijo v Laškem in leta 1998 doživel krstno uprizoritev v produkciji Primorskega poletnega festivala. Klinika Kozarcky: Gre za komedijo o grotesknih manipulacijah pri zdravljenju alkoholikov, toda s pomenljivimi presežki. Grotesknost drame mehčata za Jovanovića neobičajni poetičnost in človeška milina v razmerju do brezdušnih manipulacij pri zdravljenju alkoholnih »odvisnikov«. In četudi avtor sam še ni popolnoma prepričan, da so vse te sestavine zadostne za generiranje vsestransko polnokrvne komedije, je Klinika Kozarcky duhovita odrska igrača, polna hudomušnih in satiričnih poant. Ekshibicionist: Tekst je ovenčan z nagrado Slavka Gruma za leto 2002. Po uprizoritvi v Mali drami je bil uprizorjen tudi v beograjskem Ateljeju 212 in luksemburškem Theatre d'Esch. Podpisan je bil s psevdonimom O. J. Traven. Drama pripoveduje zgodbo o Fredu Millerju, po ameriških merilih zelo uspešnem brokerju, čigar življenje ima eno samo napako: zaradi nesrečnih okoliščin v otroštvu je spolno moten, tako da se izživlja s kazanjem svoje »bavtare« nič hudega slutečim deklicam v parku. Drama se začne v trenutku, ko Miller zaradi ekshibicionizma že tretjič pristane v zaporu, kjer ga pričakata zadrta in zavrta psihiatrinja Eva Stempowska, ter novodošla socialna delavka Dorothy Jackson.

Recenzije

»Dušan Jovanović je eden naših najbolj plodovitih dramatikov in gledaliških režiserjev. V pričujoči knjigi so objavljene tri njegove sodobne drame, ki so bile že uspešno uprizorjene v domačih in tujih gledališčih. (www.galarna.si)«

O avtorju

Dušan Jovanovič (1939 - 2020) je bil eden najbolj plodovitih in prepoznavnih slovenskih dramatikov in gledaliških režiserjev, luciden esejist, kolumnist in pisatelj, med drugim tudi predsednik Prešernovega sklada (2005-2008). Prejel je številne nagrade, med drugim sedem Borštnikovih nagrad za najboljšo režijo in štiri Borštnikove nagrade za najboljšo uprizoritev v celoti. Je trikratni prejemnik Grumove nagrade in posebne nagrade žirije na Bitefu (1972), dobitnik velike Prešernove nagrade (1990) in Rožančeve nagrade (2008). Leta 2009 je prejel zlati red za zasluge.

Je avtor številnih dramskih tekstov. Režiral je številna gledališka dela, pogosto svojih lastnih iger. Na oder je postavil tudi številna dela znanih slovenskih in tujih dramatikov, kot so Cankar, Levstik, Svetina, Ionesco, Moliere in Shakespeare. Kot režiser je sodeloval z vsemi večjimi slovenskimi gledališči. Napisal je roman Don Juan na psu (1969) ter esejistične knjige Paberki (1996), Moški, ženska (2000), Sobotna knjiga (2005) ter Svet je drama (2007). Leta 2011 je pri Beletrini izšel njegov pesniški prvenec Nisem in leta 2018 knjiga Na stara leta sem vzljubil svojo mamo, svojevrsten žanrski hibrid eseja, avtobiografije in memoarjev.

Svoje sožalje, zapis ali spomin lahko zapišete v virtualno žalno knjigo tukaj.

Več o avtorju