Skip to content

Nisem

Avtor: Dušan Jovanović


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 100
  • isbn: 9789612423452
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2011
  • št. str.: 100
  • isbn: 9789612424404
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Pesmi Dušana Jovanovića bralca nenehno zavajajo tako daleč, da smo priče nezmožnosti najenostavnejšega preštevanja, beleženja in evidentiranja. Energija, ki se ob tem sprošča, je zavidljiva in nadvse lucidna, humorni učinek take vrste, da nas preko suspenza zadnjih verzov pesmi povede v smeh in osvoboditev. Naj so videti še tako zdravorazumske, so pesmi iz Jovanovićevega pesniškega prvenca Nisem dramske, že kar katarzične, in njihov potencialni domet množičen, domala stadionski. Izčiščene skozi sloje časa se nam kažejo v jasnosti in berljivi komunikativnosti, kot je redka v današnji slovenski poeziji. Nisem, ta rezime življenja, zapitek in črta pod obračun, je zgolj na videz enostavno sporočilo. Izrečeno je s tisto mero patosa in avtorefleksije, dramske piruete in pisateljske prefriganosti enega od živečih slovenskih klasikov, da je posladek za petične bralce, ostale pa napeljuje k temu, da nemudoma postanejo pesniški gurmani.

Recenzije

»Pesniški prvenec Dušana Jovanovića nosi naslov Nisem. Zbirka žlahtne lirike o vsem, česar pesnik v življenju ni storil. Ali pač ... ? (Biblos)«

O avtorju

Dušan Jovanovič (1939 - 2020) je bil eden najbolj plodovitih in prepoznavnih slovenskih dramatikov in gledaliških režiserjev, luciden esejist, kolumnist in pisatelj, med drugim tudi predsednik Prešernovega sklada (2005-2008). Prejel je številne nagrade, med drugim sedem Borštnikovih nagrad za najboljšo režijo in štiri Borštnikove nagrade za najboljšo uprizoritev v celoti. Je trikratni prejemnik Grumove nagrade in posebne nagrade žirije na Bitefu (1972), dobitnik velike Prešernove nagrade (1990) in Rožančeve nagrade (2008). Leta 2009 je prejel zlati red za zasluge.

Je avtor številnih dramskih tekstov. Režiral je številna gledališka dela, pogosto svojih lastnih iger. Na oder je postavil tudi številna dela znanih slovenskih in tujih dramatikov, kot so Cankar, Levstik, Svetina, Ionesco, Moliere in Shakespeare. Kot režiser je sodeloval z vsemi večjimi slovenskimi gledališči. Napisal je roman Don Juan na psu (1969) ter esejistične knjige Paberki (1996), Moški, ženska (2000), Sobotna knjiga (2005) ter Svet je drama (2007). Leta 2011 je pri Beletrini izšel njegov pesniški prvenec Nisem in leta 2018 knjiga Na stara leta sem vzljubil svojo mamo, svojevrsten žanrski hibrid eseja, avtobiografije in memoarjev.

Svoje sožalje, zapis ali spomin lahko zapišete v virtualno žalno knjigo tukaj.

Več o avtorju