Preskoči na vsebino

Razodetja

Avtor: Dušan Jovanović

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Dramatika


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 152
  • isbn: 9789612422509
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

Razodetja, najnovejši (ne več) dramski tekst za gledališče Dušana Jovanovića, so žanrski hibridi, neukrotljivo tkanje misli, samocitatov iz igre Karamazovi ali Prevzgoja srca, priličenje tega besedila novemu okvirju pomilenijskega sveta, v katerem živimo. Naše branje usmerja užitek, ki se hrani prav iz jovanovićevske zavesti, da lahko umetnost nastaja samo kot arhaično kljubovanje globaliziranemu in poblagovljenemu sedanjiku ideološke nestrpnosti in ekonomskega liberalizma. Prav primerjava s Karamazovimi pokaže, da tokrat ne gre več za dramsko pisavo, ki je namerno precej klasično usmerjena, ampak smo (podobno kot npr. pri Uganki korajže) res onstran drame. Jovanović prisega na odprto dramaturgijo, zaključek je prepuščen bralcu, kljub temu da ironična ali cinična poanta, ki zaključuje tekst, pušča možnost uganiti končni položaj.

Recenzije

»Jovanović ponovno sesuje mnoge klasične dramske predpostavke, vendar dramski tekst še vedno stoji in se gradi z vsakim novim branjem ali odrsko postavitvijo. Pri tem dramski tekst postavlja stvarnost različnih ideoloških aparatov in emotivnih zaslepljenosti, ki se vedno znova razodevajo z vsem šarmom, kar ga premorejo, se počasi razkrijejo in pokažejo svojo realno vsebino. Vendar nas kar in kar ne izuči, ker smo tako ljudje kot tudi besede ali zgolj znaki vedno znova določeni skozi različne kombinacije, kontekstualizacije, ki ne poznajo meja. Jovanovićeva pisava je pisava o času, ki mojemu branju ponuja drugačne predstave kot bralcu, ki je čas neznosne komunistične lahkosti so-doživljal. Vsekakor pa gre za pretres, ki ne pušča hladnega, vpije po vedno novem sestavljanju drobcev mozaika dramske realnosti, ki se zdi neskončno neskončen in zato tudi dober. (Anja Bunderla, www.sigledal.org)«

O avtorju

Dušan Jovanović (1939) je eden najbolj plodovitih slovenskih dramatikov in gledaliških režiserjev. Za svoje delo je prejel tako nagrado Prešernovega sklada (1979) kot Prešernovo nagrado (1990), je tudi večkratni dobitnik Grumove nagrade.

Več o avtorju