Skip to content

Letalo in planet

Avtor: Antoine De Saint Exupéry

Prevod: Edvard Kocbek

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Biografija, avtobiografija in dnevniki


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 175
  • isbn: 9789612421038
  • cena: 7,00 EUR
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 175
  • isbn: 9789612426446
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

15. decembra 1930 je Saint-Exupéry na letu iz Pariza v Sajgon strmoglavil v libijskem delu Sahare. Skupaj s kopilotom sta sicer preživela zasilni pristanek, a jima je v puščavi grozila smrt zaradi dehidracije. Potem, ko sta popila edino steklenico vina in pojedla pomarančo, ki jima je ostala, sta se predala usodi. Po enem dnevu v izjemni puščavski vročini sta pričela halucinirati, dokler ju ni našel in rešil beduin. Izkušnje dotikanja roba smrti, vstopanja v vmesni prostor med vidnim in prividnim ter kulturne tujosti rešitelja in vprašanja, ki se porajajo ob skrajni nemoči in brezizhodnosti, so gonilo te prelepe knjige enega najbolj branih in občudovanih pisateljev in pustolovcev 20. stoletja.

Recenzije

»Avtor večnega Malega princa, prevedenega v številne jezike in ničkolikokrat ponatisnjenega, je bil plodovit pisatelj in pesnik, njegova prva strast pa je bilo letenje. Burno življenje francoskega pilota (udeležen je bil v številnih letalskih nesrečah) je botrovalo temu, da je svoje izkušnje z letalstvom vztrajno zapisoval in jim dodajal izrazito kontemplativno noto. Prav taki sta njegovi knjigi, napisani leta 1931 (Nočni let) in 1939 (Letalo in planet), ki obe ­tematizirata izkušnjo pilota, ki visoko nad tlemi pogleduje proti migljajočim lučkam zemlje in razmišlja o letu kot prispodobi za življenje. V Nočnem letu spremljamo eno noč argentinske poštne službe, ki s svojimi letali in odgovornimi akterji ­skrbi za prevažanje pošte po svetu, v drugi knjigi pa smo priča ­nevarnemu strmoglavljenju v Sahari, ki od obeh udeleženih, Saint-Exuperyja in Prévota, skoraj terja ­življenje. Ana Rozman«

O avtorju

Antoine de Saint-Exupéry (1900—1944) je bil pisatelj, pa tudi izumitelj, ljubiteljski iluzionist, filozof in ilustrator, predvsem pa navdušen letalec. Pri dvanajstih letih se je prvič peljal z letalom, pozneje je opustil študij pomorstva in se kljub nasprotovanju družine odločil za letalstvo. Izkušnja civilnega in bojnega pilota je zaznamovala tudi njegovo pisanje. Napisal je nekaj uspešnih novel, denimo, Letalec (1926), Nočni let (1931) in Veter, pesek in zvezde (1939), v katerih se je vedno spraševal o možnostih solidarnosti in bratstva vseh ljudi. Najbolj je zaslovel z otroško novelo Mali princ, ki nosi univerzalno sporočilo. Umrl je na izvidniškem letu 31. julija 1944, ko ga je nemško bojno letalo sestrelilo nad morjem.

Saint-Exupéry je dobitnik številnih literarnih nagrad, med njimi velike nagrade za roman, ki mu jo je podelila Francoska akademija. Nekaj let po avtorjevi smrti je posthumno izšlo njegovo življenjsko delo, Citadela.

Več o avtorju