Skip to content

Nočni let

Avtor: Antoine De Saint Exupéry

Prevod: Špela Žakelj

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 116
  • isbn: 9789612421045
  • cena: 7,00 EUR
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 116
  • isbn: 9789612426422
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Vsa dela avtorja Malega princa, francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja, so zaznamovana z njegovo izkušnjo poklicnega pilota. Lebdeče stanje človeka med zemljo in žarečim soncem, premikajoče se opazovanje potovanja sence letala po tleh, odvisnost od letečega stroja zaznamujejo meditativni roman Nočni let. Ko je knjiga leta 1931 prvič izšla, s predgovorom Andreja Gida, je takoj vzbudila silno pozornost francoske javnosti. V njej se ni oglašal le sijajni pisatelj, izumitelj, amaterski iluzionist, marveč hkrati filozof konkretnega življenja, ki je nadvse prodorno in človeku razumljivo spregovoril o labilni eksistenci modernega človeka. Let je tako postal prispodoba za let skozi življenje, ki se je za Saint-Exupéryja tragično končalo leta 1944, na izvidniškem letu za premiki nemških čet. Nočni let, ki ga lahko z veliko zamudo znova beremo v slovenskem jeziku, tako ni le izjemen roman, ampak obenem izpisuje prerokbo konca samega avtorja.

Recenzije

»Avtor večnega Malega princa, prevedenega v številne jezike in ničkolikokrat ponatisnjenega, je bil plodovit pisatelj in pesnik, njegova prva strast pa je bilo letenje. Burno življenje francoskega pilota (udeležen je bil v številnih letalskih nesrečah) je botrovalo temu, da je svoje izkušnje z letalstvom vztrajno zapisoval in jim dodajal izrazito kontemplativno noto. Prav taki sta njegovi knjigi, napisani leta 1931 (Nočni let) in 1939 (Letalo in planet), ki obe ­tematizirata izkušnjo pilota, ki visoko nad tlemi pogleduje proti migljajočim lučkam zemlje in razmišlja o letu kot prispodobi za življenje. V Nočnem letu spremljamo eno noč argentinske poštne službe, ki s svojimi letali in odgovornimi akterji ­skrbi za prevažanje pošte po svetu, v drugi knjigi pa smo priča ­nevarnemu strmoglavljenju v Sahari, ki od obeh udeleženih, Saint-Exuperyja in Prévota, skoraj terja ­življenje. (Ana Rozman, Bukla)«

O avtorju

Antoine de Saint-Exupéry (1900—1944) je bil pisatelj, pa tudi izumitelj, ljubiteljski iluzionist, filozof in ilustrator, predvsem pa navdušen letalec. Pri dvanajstih letih se je prvič peljal z letalom, pozneje je opustil študij pomorstva in se kljub nasprotovanju družine odločil za letalstvo. Izkušnja civilnega in bojnega pilota je zaznamovala tudi njegovo pisanje. Napisal je nekaj uspešnih novel, denimo, Letalec (1926), Nočni let (1931) in Veter, pesek in zvezde (1939), v katerih se je vedno spraševal o možnostih solidarnosti in bratstva vseh ljudi. Najbolj je zaslovel z otroško novelo Mali princ, ki nosi univerzalno sporočilo. Umrl je na izvidniškem letu 31. julija 1944, ko ga je nemško bojno letalo sestrelilo nad morjem.

Saint-Exupéry je dobitnik številnih literarnih nagrad, med njimi velike nagrade za roman, ki mu jo je podelila Francoska akademija. Nekaj let po avtorjevi smrti je posthumno izšlo njegovo življenjsko delo, Citadela.

Več o avtorju