Skip to content

Citadela

Avtor: Antoine De Saint Exupéry

Prevod: Špela Žakelj

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2015
  • št. str.: 653
  • isbn: 9789612841058
  • cena: 35,00 EUR
  • leto izida: 2015
  • št. str.: 653
  • isbn: 9789612841430
  • cena: 14,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Citadela, v zgodbo urejena zbirka meditacij, predstavlja vrhunec Saint-Exupéryjeve pisateljske ustvarjalnosti, hkrati pa prinaša vpogled v avtorjeva življenjska spoznanja in njegovo filozofijo. S slikovitimi podobami neulovljivih peščenih sipin, zavajajočih puščavskih prividov, dušečih peščenih viharjev ter tveganih poti karavan je Citadela alegorija človekove veličine in njegovih meja. V opisovanju izgradnje mesta v nepopustljivem puščavskem svetu pa je pričujoče delo predvsem opomin na globlji pomen stvari, ki ga ne ugledamo v opekah in kamnih nastale utrdbe, temveč le v duši arhitekta, ki je o njej sanjal in jo zasnoval.

Recenzije

»Zaradi prostorske umeščenosti, pripovedovalčevega božjega kompleksa, jezika, prispodob in didaktičnosti lahko dobimo vtis, kot da beremo versko besedilo, podobno na primer Stari zavezi.«
-(3. program Radia Slovenija).

»In nekaj tega peska in njegove penetrantnosti je tudi v stilu Citadele; zrnca so kot semena, prodorna, predvsem pa nepreštevno nepregledna.«
-(Delo).

O avtorju

Antoine de Saint-Exupéry (1900—1944) je bil pisatelj, pa tudi izumitelj, ljubiteljski iluzionist, filozof in ilustrator, predvsem pa navdušen letalec. Pri dvanajstih letih se je prvič peljal z letalom, pozneje je opustil študij pomorstva in se kljub nasprotovanju družine odločil za letalstvo. Izkušnja civilnega in bojnega pilota je zaznamovala tudi njegovo pisanje. Napisal je nekaj uspešnih novel, denimo, Letalec (1926), Nočni let (1931) in Veter, pesek in zvezde (1939), v katerih se je vedno spraševal o možnostih solidarnosti in bratstva vseh ljudi. Najbolj je zaslovel z otroško novelo Mali princ, ki nosi univerzalno sporočilo. Umrl je na izvidniškem letu 31. julija 1944, ko ga je nemško bojno letalo sestrelilo nad morjem.

Saint-Exupéry je dobitnik številnih literarnih nagrad, med njimi velike nagrade za roman, ki mu jo je podelila Francoska akademija. Nekaj let po avtorjevi smrti je posthumno izšlo njegovo življenjsko delo, Citadela.

Več o avtorju