Skip to content

Objestnost

Avtor: Jurij Hudolin


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 160
  • isbn: 9789612420284
  • cena: 10,00 EUR
  • leto izida: 2019
  • št. str.: 160
  • isbn: 9789612846510
  • cena: 6,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Objestnost je romaneskni prvenec Jurija Hudolina, ki smo ga doslej poznali predvsem kot pesnika. V romanu je avtorju uspelo ubesediti in predvsem razširiti ter poglobiti prepoznavno poetiko, ki jo je razvijal v svoji poeziji ter v številnih časopisnih kolumnah in komentarjih. Gre za neposredni svet ulice, boemov, nočnih lokalov ter predvsem objestnosti, ki v romanu šele dobi ustrezen in natančen izraz.

Recenzije

»Beletrina je pravkar izdala provokativni romaneskni prvenec Jurija Hudolina, ki smo ga doslej poznali predvsem kot pesnika (Govori ženska, Prividi nemirnega čudaka). V njem je avtorju uspelo ubesediti in predvsem razširiti ter poglobiti poetiko, ki jo je razvijal v svoji poeziji. Tu je neposredni svet ulice, bohemov, nočnih lokalov in objestnosti, nekakšne kronike nekega razsajanja, ki dobi v romanu ustrezen in natančen izraz. Svit Jagodnik je mlad pesnik, ki se mu ponoči trga, podnevi pa se ne zmeni za nič. Ali kot je zapisal Dušan Jovanovič: \Svit se tehta na vagi vzvišenosti in trpljenja. Usaja se in razsaja. Grize in brca. Zmerja, žali, ponižuje. Pleza na pesniški prestol. Je Sizif, ki kotali svojo muko pesnjenja, in je maneken narcis, ki jaha na maliganskem oblaku veličine. Samovšečno se ogleduje v zrcalu vsemogočnosti. Kot medijski tiger je osamljen, kot pijanec je nezajezljiv, kot ženskar je nepotešljiv. Smrdljivi bohem, ki prezira konformizem, in šaman, ki koketira z idejo, da bi postal neviden, nedostopen, mrtev. Ko se Jagodniku zgodi ljubezen, se za trenutek zazdi, da bo konec klatenja po umazanih beznicah in zadevanja do nezavesti, da bo konec njegovega samouničevalnega plesa. Ampak njegova normalizacija ni uresničljivo poslanstvo. To je tip iz galerije likov, kjer so ovekovečeni Charles Bukowski, Jim Morisson in Vitomil Zupan. Svit Jagodnik je nesrečni zbiralec nedosegljivih reči. Je luzer, ki nima kaj zgubiti. Junak časa, ki nima prihodnosti. Samo Rugelj«

O avtorju

Jurij Hudolin (1973) je slovenski pesnik, pisatelj, kritik, kolumnist in prevajalec, ki je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral primerjalno jezikoslovje. Od leta 1995 je svobodni književnik; piše poezijo, prozo, scenarije in kolumne. Bil je urednik literarne revije Apokalipsa, nekaj časa je bil tudi glavni urednik založbe VBZ. Njegova dela so bila prevedena v hrvaški, srbski, makedonski, češki in angleški jezik, revijalno v več kot trideset jezikov.

Prevaja iz hrvaškega, srbskega in bosanskega jezika; doslej je prevedel več kot 25 knjig, na primer dela Miljenka Jergovića, Draga Glamuzine, Igorja Štiksa, Zorana Ferića, Branka Čegeca, Mileta Stojića, Jasmina Imamovića, Pavleta Goranovića, Lucije Stamač, Sima Mraovića, Roberta Perišića, Miroslava Mičanovića, Krešimirja Bagića in druge.

Več o avtorju