Skip to content

Festival Literature sveta Fabula 2021

Festival Literature sveta Fabula 2021
Vabljeni na Festival Literature sveta Fabula 2021, ki bo letos potekal med 8. majem in 6. junijem!
 
Letošnja Fabula s festivalskim fokusom "Prihodnost = Privilegij?" prinaša prevpraševanje prostora in časa, v katerem trenutno smo. Ob heterogenih možnostih naracije življenja ter raziskovanju simbolnih, geografskih in mentalnih teritorijev pa se vprašanju posameznikove (de)privilegirane pozicije v svetu in prihodnjemu značaju naše skupnosti pridružujejo tudi letošnje knjige in festivalski gostje:
 
FABULA
Vladimir Sorokin, 8. 5. ob 20. uri
Claudia Durastanti, 10. 5. ob 20. uri
Džoha Alharti, 14. 5. ob 20. uri
Deborah Levy, 17. 5. ob 20. uri
Marek Šindelka, 20. 5. ob 20. uri
 
Posnetki pogovorov z avtorji bodo opremljeni s slovenskimi podnapisi in premierno prikazani na spletni strani Cankarjevega doma in družbenih omrežjih Cankarjevega doma, dan kasneje pa tudi na spletni strani Fabule. Dogodek z Marekom Šindelko pa bo potekal v živo, v Cankarjevem domu. Vstopnice bodo na voljo od torka, 18. 5. 2021, dalje.
 
FABULA V TEORIJI - prestavljeno na september
- Razpadle države, razgrajene skupnosti?
Cankarjev dom: dr. Karl Schlögel in dr. Jože Pirjevec
- Misliti skupnost prihodnosti?
Cankarjev dom: Umberto Galimberti
 
FABULA HUB
Enis Maci:
3. 6. ob 20. uri, Slovensko mladinsko gledališče,
4. 6. ob 11. uri, Gledališče Glej
in 5. 6. ob 20. uri, Nova Gorica (v Spominski hiši Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta (Medana 51).
 
Celoten program je dostopen na spletni strani festival-fabula.org. Zaradi pandemije COVID-19 ter trenutnih omejitev bo letošnji program hibridnega značaja (virtualni in živi dogodki). Prosimo vas, da morebitne spremembe programa spremljate na festivalski spletni strani in družbenih omrežjih.
 
Letošnja Fabula prinaša tudi razširitve in nadgradnje svojega programa. Ob prevpraševanju naše prihodnosti festival ob velikih imenih literature pričenja s sklopom Fabula Hub, v katerem pozornost namenja perspektivnim literarnim imenom. Fabula kot urbani festival literaturo širi v javni prostor; v programu Fabula polis zato urejamo projekte, ki oživljajo literarno življenje Ljubljane in njenih prebivalcev – eden takšnih projektov letos je sodelovanje s prostoRožem in Ljubljano – Unescovim mestom literature pri izgradnji zvočne instalacije Glasovi Fabule, ki bo odmev pisane besede prinašala še po koncu festivala.
 
Pri Fabuli si ves čas prizadevamo tudi za sklepanje dialoga in kroženje literature: Fabulin izbor tako letos prvič povezuje različne slovenske knjižnice, knjigarne in založbe, Fabula izven literature neguje sodelovanje med literaturo in drugimi umetnostmi, s programom Fabula po Sloveniji pa festivalsko dogajanje širimo izven Ljubljane. Ob negovanju bralne kulture pri tem ne pozabljamo na najmlajše bralce in bralke, ki jim je namenjena Mlada Fabula, saj festival tudi nadalje ostaja dostopen za vse generacije in strukture bralstva, od najmlajših do najstarejših.
 
Želimo si, da bi na letošnjem festivalu vsaj za krajši čas pozabili na pandemično novo realnost, si skupaj zamišljali lepši jutri ter se prepustili dobri literaturi in bogatemu spremljevalnemu programu. Pridružite se nam na Fabuli 2021!
 
 
Produkcija: Beletrina
Koprodukcija: Cankarjev dom
Sofinancerji: Mestna občina Ljubljana, Javna agencija za knjigo RS