Preskoči na vsebino

Ingrid Rosenfeld

Avtor: Jurij Hudolin

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 187
  • isbn: 9789612425104
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2013
  • št. str.: 187
  • isbn: 9789612840327
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Na videz običajna življenjska zgodba Ingrid Rosenfeld se dogaja ne povsem običajni ženski: ženski širokih obzorij in prefinjene inteligence, izzivalne lepote in spokojne preudarnosti. Skoraj neizogibno je torej, da bosta mirno gladino utečenega razburkala vase zagledana in objestna padla angela iz prve lige, ki vsak s svojega gledišča izigrata mladostno ranljivost. Bohotno razcvetanje ženske, ki vsakič znova prelisiči usodo, ovija razkošna mreža aluzij iz svetovne književnosti, kar pripenja Ingridino življenje na obod razburkanega 20. stoletja. Življenje, ki neomajno sili dalje, si namreč zatočišče poišče prav v literaturi. Ta pred nami oživi kot samostojen protagonist: zrcali, namiguje, odstira in zapeljuje. Poklon »čisti, globoki in jasni ljubezni« Ingrid Rosenfeld je torej tudi ali morda predvsem hvalnica knjigam, ki nas vračajo na mesta, kjer smo že bili, silijo tja, kamor bi sami le stežka zašli, in osvobajajo vsega, kar smo.

Recenzije

»Ingrid Rosenfeld je četrti roman Jurija Hudolina, sicer predvsem pesnika, a tudi prevajalca, pisca romanov, kratkih zgodb, publicističnih besedil in scenarijev za dokumentarne filme. Delo, ki je izšlo le malo za njegovo zbirko kratkih zgodb Na Kolodvorski ulici nič novega, je izhajalo kot podlistek v časopisu Večer in je pravzaprav izmišljena biografija nosilke imena romana. Gre za zgodbo o osmi hčerki veleposestnice Tinkare Vipotnik in judovskega trgovca Amona Rosenfelda, ki se skozi življenje prebija z nadpovprečno inteligenco, ljubeznijo do književnosti in pa, žal, presneto slabo izbiro moških spremljevalcev. Kar je v delu najopaznejše, pa ni sama zgodba, temveč Hudolinovo besedno inovatorstvo, kjer v oči bodejo bodisi izmišljene besede (ali pa vsaj njihovo pregibanje) bodisi poslovenjene tujke. Medtem ko bo takšen jezik nekatere zagotovo zmotil, bodo drugi nad besednimi igrami bržkone navdušeni. Preverite sami! (Vesna Paradiž, Bukla)«

O avtorju

Jurij Hudolin (1973, Ljubljana) je pesnik, pisatelj, urednik, kolumnist, scenarist in prevajalec. Doslej je izdal osem pesniških zbirk, šest romanov in zbirko kratke proze. Z romanom Ingrid Rosenfeld je bil med finalisti za nagrado kresnik za roman leta 2013. Njegova dela so prevedena v hrvaščino, makedonščino, madžarščino, češčino, srbščino in angleščino.

Več o avtorju